TransRarau – Traseu, Cazare, Harta si Poze

TransRaraul a fost o necunoscuta pentru mine pana acum doi ani si jumatate. Tin minte ca intr-o seara tarzie de vara auzisem izolat o stire despre acest drum, insa nu stiam efectiv de unde sa il iau pe harta.

Aveam insa suficiente drumul in judetul Suceava, asa ca intr-unul din ele m-am hotarat sa incerc acest drum. Chiar daca nu aveam idee efectiv pe unde este.

Traseu TransRarau

Am plecat din Suceava spre Vatra Dornei, zicandu-mi ca prin drum aflu eu cam pe unde e acest traseu. Dupa un search rapid pe net, am vazut ca drumul incepe de la Campulung Moldovenesc sau Pojorata si urca pana la Cabana Rarau.

Problema era ca, dupa cum ati vazut mai sus, erau 2 drumuri trecute pe harta catre Cabana Rarau. Unul pornea din Campulung Moldovenesc, iar altul din Pojorata. Si nu stiam care din ele e asfaltat.

Am uitat sa specific ca era 27 Octombrie, si cu o saptamana inainte a nins in zona. Aveam anvelope de iarna, dar, dupa cum va puteti da seama, eram usor ingrijorat ca sus va fi zapada.

Dupa mai multe cercetari, am decis ca drumul bun e cel care pleca de la Pojorata si merge pana la Cabana Rarau, iar de acolo mai departe in comuna Chiril, unde se intalneste cu DN 17B, drumul care face legatura dintre Vatra Dornei si Poiana Largului.

Soseaua Transrarau

Soseaua Transrarau incepe din Pojorata, unde trebuie sa faceti stanga (daca veniti din Suceava) la un moment dat la o intersectie unde scrie “Chiril / Rarau”. Nu e nici o placuta pe care sa scrie “Transrarau” pe vreundeva prin zona.

Treceti pe langa ceva case din comuna si incepeti sa urcati. Drumul devine tot mai larg pe masura ce iesiti din localitate si incepeti sa intrevedeti traseul.

Totusi, era 27 Octombrie si se insera rapid. Am gasit ceva muncitori care curatau padurea de mai jos si i-am intrebat cum e treaba mai sus pe drum. Mi-au confirmat ca mai sunt zone cu gheata, dar numai primele curbe, ca dupa aia a batut soarele si a topit toata gheata / zapada.

Si cam asa a fost. Primul km de serpentine a fost luat mai incet, chiar daca aveam anvelope de iarna, gheata era vizibila pe asfalt, asa ca am mers ordonat si am urcat fara prea mari probleme.

Apoi a urmat bucata de serpentine, unele la fel de abrupte ca pe Transalpina sau pe Transfagarasan, iar sus ne-au intampinat niste peisaje excelente.

La un moment dat drumul se imparte in doua. Daca mergi la stanga, urci catre Cabana Rarau si mai departe la Pietrele Doamnei.

Daca mergi inainte, e recomandat sa nu ai o masina prea mare, pentru ca e un drum ingust (in esenta, o singura banda) care coboara prin padure pana jos in comuna Chiril. Aici trebuie sa ai multa grija, mai ales ca sunt zone fara o prea buna vizibilitate. Sunt suficiente refugii, zic eu, sa se poata trece lejer, dar e mai bine sa fii sigur.

Este la un moment dat o zona unde cei de la drumuri efectiv au “decupat” drumul pe langa o stanca. Dar va las pe voi sa descoperiti zona in cauza.

Harta TransRarau

Nu stiti efectiv de unde sa luati drumul pe harta, chiar si dupa toate explicatiile de mai sus ? Ei bine, am lasat mai jos o harta care sa va ajute sa descoperiti acest drum

Cazare TransRarau

Chiar pe traseul acestui drum nu stiu sa existe prea multe locuri de cazare. Sunt insa o multime de locuri de cazare in cele doua capete ale acestui drum.

Singurul loc în care se poate sta foarte aproape de șosea este Hotel Alpin Transrarău, un hotel cu 94 de locuri de cazare care stă fix sub Pietrele Doamnei.

Dacă însă nu dorești să stai fix acolo, ai o mulțime de pensiuni și hoteluri în Pojorâta sau Câmpulung Moldovenesc unde poți găsi o noapte de cazare destul de ușor.

Ai vreo nelamurire legata de acest traseu ? Ai mai jos sectiunea de comentarii, lasa o intrebare si iti voi raspunde in masura in care pot.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

10 thoughts on “TransRarau – Traseu, Cazare, Harta si Poze

  1. Pingback: Plimbarea pe munti – TransRarau – J Marius

  2. Pingback: Transrarău - un traseu spectaculos | J. Mihai

  3. Pingback: Ultima luna cu TransRarau deschis – Judet Info

  4. Pingback: Ghid de Calatorie - Traseu pe la Manastirile din Bucovina

  5. Pingback: Zapada in Martie - Harta Turistului

  6. Rslu says:

    Buna,
    Am citit postată despre transrarau și ideea e că eu acum in 2020 as vrea sa merg pe el. Voiam să văd dacă mai știi ceva informații actualizate macar pentru 2019. Cim e pentru un Passat break? Că ziceai la un moment dat că nu recomanzi mașini mai mari…. Aducă te refereai la dubițe sau….? Mersi de răspuns, anticipat

  7. admin says:

    @Rslu – In perioada asta (1 Februarie) nu cred ca e practicabil drumul din cauza zapezii. Coborarea de sus de pe Rarau pana la Chiril (drumul cu o singura banda) e restrictionata de la finalul lui Octombrie pana la finalul lui Martie. (tehnic)

    Am fost insa pe drumul asta la mijlocul lui Noiembrie 2019 si fiind o perioada mai calda, am putut urca si cobora fara probleme. Acum, in perioada asta din an, daca decizi sa mergi, e un pic riscant, din cauza temperaturilor scazute.

    Cand ma refer la masini mari, ma refer la masini mai late sau mai inalte. In special mai inalte, pentru ca pe coborarea catre Chiril e o limita de inaltime de 3 metri. Sunt anumite zone unde se trece pe sub copaci, iar daca esti mai inalt, risti sa lovesti crengi. Cu un Passat insa nu o ai nici o problema.

  8. Florian Balan says:

    De la bifurcatie ,(Cabana Rarau si comuna Chiril) drumul in jos cu o singura banda,asfaltul e refacut sau este discutabil cu gropi,poate impracticabil ?

    • admin says:

      De la intersectia cu cabana Rarau pe drumul cu o singura banda era destul de ok pana jos in sat, la intersectia cu drumul national. Din ce tin minte, erau 2 portiuni cu mici alunecari de teren cand am fost anul trecut, la inceput de Octombrie, posibil sa fie rezolvate, dar nu erau probleme sa nu poti trece cu masina.

      La fel, cum cobori sub linia arborilor, erau 2 portiuni aproape de sat unde s-a lasat un pic drumul, dar nimic riscant.

      O sa mai fac un drum pe acolo si anul asta si sper sa revin cu o filmare completa, pentru cei care vor sa vada starea actuala a drumului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *