Ce e de vazut in Iordania

Acum cativa ani, cand am trecut pe targul de turism de la Bucuresti (cel organizat la Romexpo), am dat la un moment dat pe langa standul Iordaniei. Simplu, relativ discret, dar cu oameni dornici sa ofere informatii despre tara lor. Stiam doar vreo trei lucruri despre Iordania: ca are granita cu Israel in Levant, ca Iordanul (ala din Biblie, stiti voi) e granita stat cu Israel / Palestina (nici macar nu ma chinui sa explic problemele politice ale zonei) si ca o scena din Indiana Jones a avut acolo, la poate cel mai cunoscut dintre ruinele antice: Petra. De fapt, de aia am si trecut pe acolo, pentru ca i-am vazut promovandu-se foarte mult cu flyere cu Petra. De atunci mi-am zis ca trebuie sa merg intr-o vacanta in Iordania doar pentru a vedea Petra.

Iordania are insa o multime de alte locatii interesante, care sunt descrise foarte fain de Paul Barbado pe canalului lui de youtube (GeographyNow). Aruncati aici o privire:

Iar acum, sa le expun si in text, ca sa intelegeti de ce Iordania traieste din turism.

In primul rand, este una din putinele tari din Orient care nu are petrol. Deloc. Majoritatea petrolului il iau de la Iraq sau Arabia Saudita, fiind tari cu care este relativ apropiata si poate obtine preturi decente. In rest, mare parte din Iordania e desert, cu cateva zone mai cu verde, in special in zona de nord-vest, pe malul Iordanului, in jurul capitalei Amman. In sud se mai gaseste si Aqaba, singurul punct in care Iordania are acces la Marea Rosie, fiind si o statiune destul de populara in zona.

Iordania are insa si o multime de alte locatii interesante de vizitat, cum ar fi:

– Jerash
– Montreal
– Ajloun
– Castelul Kerak
– Amfiteatrul roman din Amman (fostul oras antic Philadelphia)
– Ad Deir
– Izvoarele termale Ma’in
– Madaba Map Church
– Qasr Amra
– Palatul Umm Ar-Rasar Ummayad
– Peretele de stanca Siq
– Nymphaeum
– Templul lui Hercule si Dushares
– Arca lui Hadrian
– Muntele Nebo

Deci locuri de vizitat sunt o gramada. O sa incerc sa scriu cate ceva despre fiecare locatie enumerata ceva mai sus, fiecare cu articolul separat. In timp totusi. Pana atunci poate si reusesc sa ajung in Iordania pentru o scurta vacanta, sa descopar macar jumatate din monumentele pe care le-am enumerat.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *