Navodari este un oras situat in judetul Constanta, Romania si are o populatie de 32.390 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Aflat la o distanta de doar 15 km fata de municipiul Constanta, orasul se gaseste pe malul sudic al lacului Tasaul, respectiv pe istmul dintre acesta si lacul Siutghiol. Orasul Navodari se invecineaza cu Lacul Tasaul si satul Sibioara in partea de nord, cu Lacul Siutghiol si statiunea Mamaia la sud, respectiv comuna Lumina la vest si Marea Neagra la est.

marea neagra la navodari

Primele dovezi care atesta existenta unor comunitati pe pamantului Dobrogei apartin mousterianului, iar cetatea Zanauarda dezvoltata in perioada feudala vine in sustinerea teoriei conform careia existau in continuare locuitori pe teritoriul administrativ actual al orasului Navodari.

marea neagra navodari

Localitatea a fost mentionata pentru prima data in anul 1421 sub numele de Caracoium ce a devenit mai apoi Carachioi, insemnand “satul negru”. In anul 1927 aceasta denumire este inlocuita de cea actuala, “Navodari”, iar 5 ani mai tarziu primeste titulatura de comuna.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, localitatea devine un important centru muncitoresc, facandu-se astfel trecerea la structura urbana.

Datorita constructiei uzinei de superfosfat si acid sulfuric in anul 1954, localitatea se industrializeaza, ducand astfel la cresterea populatiei si, ca urmare, la declararea ei drept oras.

Populatia din orasul Navodari a crescut foarte mult in anul 1983 cand au fost construite Combinatul  Petrochimic Midia-Navodari si canalul Poarta Alba – Midia Navodari.

platforma midia-navodari

O foarte mare importanta economica a orasului este oferita de iesirea sa la Marea Neagra. Una dintre cele mai animate plaje de pe litoralul Romaniei, plaja de la Navodari este recunoscuta in special pentru taberele de copii ce au loc aici in fiecare an, renumite mai ales in perioada comunista. Pe langa copiii care vin aici in tabere, exista destui turisti care aleg statiunea Navodari pentru a se relaxa si a profita de momentele de liniste de aici, de care nu au parte in alte statiuni, dar si de preturile mai scazute.

tabara navodari

De asemenea, statiunea beneficiaza de terenuri si baze sportive (volei, baschet, handbal,fotbal), zone de joaca special amenajate, amfiteatru in aer liber si discoteci.

In statiunea turistica Navodari se poate ajunge fie cu masina pe drumul european E87, respectiv pe drumul judetean DJ226, cu maxi-taxi din Constanta catre Navodari, fie pe ruta feroviara  Bucuresti-Constanta.

centru navodari

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *