Zapada in Martie

Dupa o perioada de timp cu zapada si viscol, a urmat o perioada de topire accelerata a zapezii in majoritatea tarii. Aici la Timisoara, de exemplu, zapada s-a topit in nici 48 de ore, din cauza ploii si a incalzirii pe timpul zilei pana la 10 grade celsius. Soarele a ajutat si el nitel la topirea mai rapida a zapezii. In alte zone din tara insa, zapada persista si va mai persista pana la finalul lui martie, inceputul lui Aprilie. Deci in zonele respective inca nu e cazul sa va scoateti rochii bandage si balerini, pentru moment ramaneti la ghete si haine groase de iarna.

Evident, zona in care zapada nu va disparea asa usor va fi cea din jurul muntilor, pentru ca acolo temperaturile se mentin constant la temperaturi de sub 0 grade, deci sanse ca zapada sa se topeasca sunt mici. Iar asta inseamna ca majoritatea oraselor montane vor avea zapada. Macar o perioada.

Deci orase precum Brasov sau Miercurea Ciuc vor avea in continuare zapada si ger, cel putin la inceput de aprilie. Dar cum an de an vremea e din ce in ce mai ciudata, ne putem astepta la orice. Nu demult, cred ca au trecut trei ani de atunci, am avut ninsori abundente in nordul Moldovei la jumatatea lui Aprilie.

La fel, am prins odata Oituzul blocat de abia am putut urca cu masina peste deal (din cauza unei anvelope care nu prea mai avea mult material pe ea si care urma oricum sa o schimb). Atunci am zis ca nu are rost sa ma agit sa merg pe drum, m-am tras 30 de minute pe dreapta pana si-au facut treaba sararitele si au curatat drumul suficient de bine incat sa pot merge pe el fara probleme.

E ciudat sa nu ai zapada o iarna intreaga, iar pe 1 Martie sa te trezesti cu 20 de cm de zapada pe sosea in Timisoara. In restul tarii nici nu mai zic. Vremea e din ce in ce mai ciudata in ultimii ani. Macar asa pot sa ajung sa vizitez Transraraul ceva mai repede anul asta, daca se topeste toata zapada in timp util.

Sunt curios de la voi cititorii de ceva informatii: ce drum fain de munte e deschis in perioada asta a anului ? Si nu ma refer la drumurile principale, ceva drum judetean, mai putin cunoscut publicului, dar pe care pot sa urci cu o masina cu garda mai inalta.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *