Orasul Eforie este situat la 19 km de municipiul Constanta, pe fasia de litoral dintre Marea Neagra si Lacul Techirghiol.
Cu o populatie de peste 10.000 de locuitori, orasul este compus din doua statiuni, Eforie Sud si Eforie Nord. Prima dintre ele, denumita si “Orasul dintre ape” este cea mai veche de pe litoralul romanesc, fiind situata pe drumul national DN39 Constanta-Mangalia-Vama Veche, in timp ce Eforie Nord se afla la 12 km de Constanta, intre localitatile Agigea si Eforie Sud.
Prima statiune balneara turistica din Dobrogea, Movila-Techirghiol, denumita de-a lungul timpului Carmen Sylva, Vasile Roaita sau Eforie, a luat nastere prin construirea primului hotel de aici la data de 20 septembrie 1899, Hotelul Movila.
Datorita izvoarelor de apa potabila gasite la 0,5 km de Eforie, in zona au fost 3 asezari: Tuzla Mica, Tuzla Mare si Cainaci, pe care au fost descoperite dovezi ale existentei traco-getice si daco-romane, peste care s-au stabilit mai apoi turco-tatarii si alte popoare migratoare.
Dupa 1878 terenul de pe litoral a fost donat lui Mihail Kogalniceanu, care a restituit mai apoi o parte din el statului, iar cealalta parte a lasat-o urmasilor sai. Acestia din urma i-au vandut pamantul unui boier moldovean, Ioan Movila, care a intemeiat aici o statiune balneara in 1899.
Statiunea turistica de pe litoralul Marii Negre, Eforie, atrage anual numerosi vizitatori prin bazele sale de tratament si plajele de care dispune.
Bazele de tratament sunt deschise pe intreaga durata a anului si sunt folosite in tratarea unor afectiuni reumatice, dermatologice si ale sistemului osos prin ape puternic mineralizate, namol provenit de la lacul Techirghiol, bai cu apa de la acelasi lac si aerosoli.
In Eforie Nord exista si un Sanatoriu Balnear Efosan destinat tratarii afectiunilor enumerate mai sus, fapt ce face statiunea foarte cautata pe intregul an nu doar de turistii romani, ci si de cei veniti din afara.
In Eforie Sud exista un sanatoriu pentru copii ce are ca scop principal tratarea slabiciunii fizice si a rahitismului.
Plaja se intinde pe o lungime de 3 km, atragand turisti dornici sa se relaxeze la malul marii. De asemenea, cei care vin aici beneficiaza de terenuri de sport, baze de agrement, piscine, accesorii pentru sporturi nautice etc.
In timp ce statiunea Eforie Sud este cautata de cei care prefera linistea si tarifele mai mici, Eforie Nord este una din zonele preferate pentru investitii in vile, pensiuni si case de vacanta.