Costinești este o localitate din județul Constanța, România, fiind statiune la țărmul Mării Negre. El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinație de vară, foarte populară printre cei tineri și în special pentru studenți. Un hotel și o serie de complexuri cu vile și bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea având diferite atât la stil cât și la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a stațiunii, și o serie de alte hoteluri și vile.

Stațiunea are un lac mic în interiorul țărmului, lacul Costinești, care are o suprafață de 7 hectare, și adâncime mică, fiind înainte de inundații, separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul României care nu este alimentat subteran. Datorită gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de nămol folosit la tratarea bolilor reumatice.

Istorie Costinesti

Teritoriul localității Costinești se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii grecești (emporion) numită Parthenopolis. În Evul Mediu localitatea era cunoscută sub denumirea de Mangeapunar. În perioda 1840-1940 satul a fost populat de așa numiții germani dobrogeni și a purtat denumirea de Büffelbrunnen (Fântâna bivolului). În anii 1960 apare pe hartă sub denumirea de „Libertatea”. Numele de „Costinești” l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar și om politic la sfârșitul secolului al XIX-lea).

Turism in Costinesti

În Costinești, turismul a debutat în 1949, o dată cu inaugurarea primei tabere destinate pionierilor. Zece ani mai târziu a fost deschisă tabăra internațională a studenților. Printre cei care au tăiat panglica s-a aflat și Ion Iliescu, lider al studentilor comuniști – care avea să devină în 1990 președinte al României. Era vorba de câteva sute de corturi albastre așezate de-a lungul falezei. După 1966, la Costinești s-a construit masiv, Nicu Ceaușescu având un rol important în dezvoltarea stațiunii.

În partea de nord a plajei, aproape de țărm se află epava Evangelia, fost vas grecesc eșuat în anii 1960, aceastǎ epavă fiind una din atracțiile Costineștiului. Pentru a afla unde este aceasta, puteti accesa linkul pentru harta Costinesti.

Viața de noapte este dezvoltată în mare parte in jurul a trei discoteci in aer liber (Discotecile Ring, Tineretului și Vox Maris). Deoarece stațiunea este frecventată în mare parte de tineri stațiunea nu doarme nicio dată.

Principalele atracții sunt:

  • discotecile în aer liber “Ring”, “Tineretului”, “Vox Maris”
  • terasa cu muzică Rock’n roll din anii 60′ până astăzi: “White Horse” epava Evangelia
  • Obeliscul
  • microformele săpate in calcar

Poze Costinesti

Epava Evanghelia

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

1 thoughts on “Costinesti

  1. Pingback: Impresii de pe litoralul romanesc – Costinesti 2012 | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *