Mangalia se afla in judetul Constanta si are o populatie de 40.150 de locuitori conform recensamantului din anul 2002. Mangalia este al doilea municipiu de pe litoral, situat la o distanta de 40 km de Constanta si 14 km de granita cu Bulgaria.

Din punct de vedere istoric Mangalia a aparut in documente cu denumirea de Pangalla sau Pancalia inca din secolul al XIII-lea. Mai tarziu, in anul 1593, actualul municipiu incepe sa apara in documente cu numele de “Mangalia”.

Inainte de secolul al XIII-lea, statiunea Mangalia avea numele “Callatis”, fiind o colonie a cetatii Heraclea Pontica. Callatis a fost in anumite perioade oras liber, iar in altele s-a aflat sub stapanirea persilor, macedonenilor, dacilor sau romanilor.

Cetatea este distrusa in secolele VIII – IX atunci cand pe acest teritoriu navalesc popoarele migratoare. Imediat dupa este reconstruita, dar distrusa iar in anul 1225, de aceasta data de tatari care au ars-o.

Odata cu alipirea Dobrogei la tara noastra in anul 1878 zona incepe sa fie populata cu colonisti germani. Mai apoi orasul de acum devine un port modern care atragea multi turisti datorita plajei Tatlageac – Comorova situata intre capurile Schitu si Baglaru.

Incepand cu perioada imediata celui de-al Doilea Razboi Mondial, Mangalia este zona militara de frontiera. Intrerupt o buna perioada, turismul de aici este reluat in anul 1954, iar din anul 1962 Mangalia devine un important centru turistic, in zona fiind construite statiunile Jupiter, Olimp, Neptun, Saturn, Venus si Aurora.

Devenita municipiu in anul 1995, statiunea Mangalia are un climat deosebit, cu cea mai mare valoare a temperaturii medii din tara.

Statiunea atrage numerosi turisti in fiecare an, atat din tara, cat si din strainatate datorita plajei cu intrare direct in Marea Neagra, dar si datorita tratamentului balnear ce este practicat aici pe tot parcursul anului.

Printre obiectivele turistice care merita vizitate la Mangalia se numara:

–          Moscheea Esmahan Sultan –  una dintre cele mai vechi moschee din tara noastra, datand din anul 1590

–          Muzeul de arheologie

–          Ruinele cetatii Callatis

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *