Munții Retezat sunt un masiv muntos din România, situat în Munții Carpați Meridionali. Aceștia se întind pe o suprafață de aproximativ 300 de kilometri pătrați și sunt caracterizați prin piscuri înalte, văi adânci, păduri dense și lacuri pitorești.

Printre cele mai importante locuri de vizitat din Munții Retezat se numără Parcul Național Retezat, care este o rezervație naturală protejată, și care oferă oportunități excelente de drumeție, cicloturism și alpinism. În parc, turiștii pot admira vârfurile impresionante ale Munților Retezat, precum Vârful Peleaga (2509 m), Vârful Retezat (2482 m) și Vârful Papusa (2451 m).

Un alt loc de vizitat este Lacul Bucura, care este cel mai mare lac din Munții Retezat și unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Acesta se află la o altitudine de 2040 metri și are o suprafață de aproximativ 14 hectare. Turiștii pot ajunge la lac prin mai multe trasee montane, pornind dinspre Poiana Pelegii sau Cabana Buta dinspre sud sau dinspre Râușor sau Câlnic dinspre nord.

De asemenea, Munții Retezat sunt cunoscuți pentru numeroasele lor păduri de fag și pini, care acoperă aproximativ 60% din suprafața masivului. 

În Munții Retezat, turiștii pot găsi și cazare, masă și diverse activități de agrement, în special drumeții. 

Accesul înspre masivul Retezat se realizează cel mai ușor dinspre Poiana Pelegii, cu mașina până în zona barajului Gura Apelor, iar de acolo 2 ore de urcare până în Poiana. Se mai poate urca tot aproximativ 2 ore dinspre cabana Buta, venind dinspre sud, dar și pe trasee turistice pornind dinspre stațiunile montane Râușor și Cârnic din partea nordică a masivului Retezat.

Trasee Muntii Retezat

Dacă doriți să vă perindați prin munții Retezat, iată câteva trasee pe care puteți ajunge în masivul Retezat:

Dinspre Cârnic

Traseul 1 – Cârnic – Cascada Loloaia – Culmea Galeșului – Obârșia Nucșoarei / Vf. Galeș – retur

Traseul 2 – Cârnic – Lacul Galeș – Valea Zănoagei – Valea Retea si apoi Cârnic

Traseul 3 – Cârnic – Valea Pietrele – Cabana Gențiana – Bordul Tomii – Vârful Stănișoara – Șaua Stănișoara – Retezat – Vf. Retezat și retur

Traseul 4 – Cârnic – Valea Pietrele – Cabana Gențiana – Bordul Tomii – Tău Pietrele – Curmătura Bucurei – Vf Bucura I si II – Vf. Retezat – Șaua Loloaia – Șaua Ciurila – Valea Pietrele și retur (mențiune, este un traseu foarte lung, veniți bine echipați și în condiție fizică bună)

Dinspre Râușor

Obiective Turistice Muntii Retezatului

Harta Muntii Retezatului

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *