Pasul Tihuta

Pasul Tihuta sau Pasul Bargaului, cum i se mai spune, se afla in partea de sud-est a Muntilor Bargau, la o altitudine de 1227 m. Gradul de dificultate in ceea ce priveste traversarea Pasului Tihuta face din acesta una dintre cele mai dificile trecatori rutiere.

Situata pe drumul national DN17, care face legatura intre partea de nord-est a Transilvaniei si partea de sud-vest a Bucovinei, mai exact intre Bistrita si Vatra Dornei, trecatoarea ofera un peisaj spectaculos, in departare impunandu-se Muntii Rodnei, Muntii Suhard, Muntii Calimani si Muntii Bargaului.

In Pasul Tihuta se afla statiunea Piatra Fantanele care este situata la o altitudine de 1200 m si care atrage numerosi turisti dornici sa se relaxeze, sa petreaca momente frumoase intr-un peisaj de vis sau sa practice sporturi de iarna. Statiunea le pune turistilor la dispozitie mai multe case de vacanta, partie de schi si telescaun.

tihuta 1

Tot de aici se pot organiza diferite drumetii catre: Dealul Zimbrului, Poiana Toader, Poiana Vinului, vf. Piatra Fantanele, vf. Obcioara si vf. Zimbru, izvorul “La Borcut”, Muntii Rodnei si Muntii Bargau.

Un alt obiectiv turistic interesant ce merita vizitat este Castelul Hotel Dracula, singurul castel din lume cu acest nume. Castelul a fost construit ca replica a celui descris in romanul “Dracula” al lui Bram Stoker si ofera o panorama superba a Manastirii Piatra Fantanele.

In zona mai pot fi vizitate: Valea Birgaielor, Tara Dornelor sau crucea inalta de 30 de metri din curtea manastirii de maici “Nasterea Maicii Domnului.”

tihuta 2

Datorita castelului si statiunii Piatra Fantanele, Pasul Tihuta reprezinta o importanta atractie turistica, fiind vizitat anual de numerosi turisti veniti atat din Romania, cat si din alte tari, pentru a admira frumusetile locului si pentru a le afla povestea.

tihuta 3

Cazarea in zona se poate face atat la Piatra Fantanele, cat si la Castelul Dracula, acesta din urma avand insa tarife mai mari, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.

tihuta 4

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

2 thoughts on “Pasul Tihuta

  1. Pingback: Piatra-Fantanele, judetul Bistrita-Nasaud | Harta Turistului

  2. Pingback: Castelul Dracula Tihuta – Harta Turistului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *