Cel mai important lac de pe cursul inferior al Ialomitei, Lacul Snagov se afla la doar 25-30 de km de Bucuresti, in comuna Snagov, judetul Ilfov.
Cu o suprafata de 5,75 km2, o adancime de 9 m si o lungime de 16 km, lacul este parte a rezervatiei naturale Snagov care cuprinde mai multe specii rare de flora si fauna, printre care: Dreyssena polymorpha, Sagittaria latifolia, Nelumbo nucifera, Nymphaea alba etc. De asemenea lacul este si o sursa bogata de pesti, aici intalnindu-se platica, somonul, crapul, stiuca etc.
Pana in anul 1982 cand Nicolae Ceausescu a limitat accesul in zona, lacul era o atractie turistica deosebita, in special pentru bucuresteni si ploiesteni care veneau sa se recreeze in acest peisaj minunat, completat de padurile verzi. In momentul de fata infrastructura turistica este redusa, zona fiind utilizata pentru vilele de vacanta.
Pe malurile lacului s-au amenajat numeroase debarcadere, garaje si foisoare, insa din cauza faptului ca nu intocmesc cerintele de constructii provizorii, acestea vor fi inlocuite cu niste platforme plutitoare, modulare si ecologice.
Lacul Snagov ofera posibilitatea desfasurarii sporturilor nautice, in sezonul cald antrenandu-se de peste 80 de ani, in cele 4 baze existente, echipele de canotaj. Tot aici se organizeaza numeroase competitii, atat nationale, cat si internationale, de canotaj, traditie care este frumos ilustrata intr-o colectie cu peste 40 de planse A4 aflate la sediul Fundatiei Snagov.
La o distanta de cel putin 500 m in amonte si aval fata de aria protejata se poate pescui, insa in momentul de fata celor dornici nu li se mai acorda cazare si nici nu pot inchiria echipament sportiv si barci.
In mijlocul lacului, pe o insula, poate fi vizitata Manastirea Snagov, o adevarata bijuterie arhitecturala medievala, ce a fost ctitorita in secolul al XV-lea si a carei faima se datoreaza legendei conform careia mormantul lui Vlad Tepes s-ar afla aici, insa aceasta legenda nu a fost niciodata confirmata.
Lacul Snagov reprezinta acum destinatia preferata de multi turisti, mai ales de bucuresteni, dornici sa scape de stresul cotidian si de praful oraselor.