Curtea Domneasca din Targoviste

Curtea Domneasca din Targoviste se afla in cel mai mare oras al judetului Dambovita din Romania si a fost locul in care mai multi voievozi din Tara Romaneasca au avut resedinta.

Ansamblu de cladiri si fortificatii medievale, Curtea Domneasca de la Targoviste a fost mentionata documentar in timpul domniei lui Mircea cel Batran prin 1417, iar descoperirile arheologice au aratat ca din acea perioada datau: o casa, prima biserica – paraclis, o curtina, precum si urme ale unei palisade de lemn de dimensiuni reduse. Cinci decenii mai tarziu are loc dezvoltarea si extinderea fortificatiilor, realizata in doua etape, dupa parerea lui Nicolae Constantinescu: prima etapa in timpul voievodului Vlad Dracul, iar cea de-a doua la domnia lui Vlad Tepes cand sunt construite doua turnuri si cateva cladiri utilitare. Astfel, incepand cu aceasta perioada fortificatiile de aici devin cele mai mari din tara. Spre sfarsitul secolului al XV-lea aici se ridica si un zid de 20 m ce contine un turn de veghe.

In secolul urmator, Petru Cercel contribuie si el la dezvoltarea ansamblului marind suprafata interioara la 29.000 m2 si contribuind la repararea palatului, precum si la constructia unor utilitati ca apeductul ce avea rolul de a aproviziona cu apa palatul si garnizoana.

O dezvoltare importanta a avut loc in perioada domnitorului Matei Basarab care reface santul de aparare si cele 5 porti de acces si amenajeaza 10 bastioane de-a lungul zidului a carei grosime o dubleaza.

La mijlocul secolului al XVII-lea, domnitorul Gheorghe Ghica incepe sa distruga fortificatiile si palatul, pentru a nu fi de folos voievozilor Tarii Romanesti in caz de revolta.

In timpul lui Constantin Brancoveanu sunt refacute o parte din fortificatii, se reconstruiesc palatul, bisericile, precum si cladirile importante. Din pacate, odata cu mutarea capitalei la Bucuresti, Curtea Domneasca e distrusa in razboiul ruso-turc, iar ruinele sunt distruse definitiv intr-un cutremur.

In ciuda incercarilor de reparatii, santurile si zidurile incintei sunt astupate, iar ultimele lucrari de restaurare au loc in 1961 dupa care ramasitele fortificatiei sunt deschise turistilor.

Incinta din Curtea Domneasca era formata din:

– Palatul Domnesc – ridicat in 1400 in timpul lui Mircea cel Batran pentru fiul sau, Mihail I, Palatul cunoaste cateva etape de dezvoltare pe vremea lui Vlad Dracul, Petru Cercel si Matei Basarab, insa este distrus partial de Gheorghe Ghica in 1559-1560. Palatul mai cunoaste o perioada de inflorire in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, dar dupa aceea ramane parasit, ajungand o ruina. In 1961 este organizat ca muzeu alaturi de cladirile ce faceau parte din cetatea Targoviste

palatul domnesc targoviste

– Turnul Chindiei – ridicat de Vlad Tepes in 1460, turnul avea rolul de donjon

turnul chindiei targoviste

– Biserica Sf. Vineri – dateaza din mijlocul secolului al XV-lea si reprezinta singurul monument din Tara Romaneasca pastrat fara modificari

biserica sf. vineri targoviste

– Biserica Mare Domneasca – ctitorita de Petru Cercel, a fost cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca de la acea vreme. Se remarca prin pictura sa ce prezinta portretele domnitorilor munteni.

biserica domneasca targoviste

– Alte constructii civile: biserica – paraclis veche (demolata in 1847), gradinile palatului (amenajate in 1584 de Petru Cercel), baia domneasca (functiona pe sistemul clasic romano-bizantin), casa Balasa (construita de sotia voievodului Constantin Carnu si avea rolul de casa de oaspeti si azil pentru saraci), foisorul (loc de odihna si recreere).

La Curtea Domneasca din Targoviste se poate ajunge fie cu masina pe drumurile DN71 Tartaseti – Targoviste – Pucioasa – Sinaia, DN72 Gaesti – Targoviste – Ploiesti, DN72A Targoviste – Campulung sau cu trenul pana la Gara Targoviste.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *