Gara Suceava Burdujeni

Gara Suceava Burdujeni este o gara aflata in municipiul Suceava, fiind construita la finalul secolului XIX intre 1892 si 1902 in satul Burdujeni, pe atunci localitate de frontiera cu Imperiul Austro-Ungar, fiind pentru o perioada de 16 ani gara de frontiera. Gara se afla pe strada Nicolae Iorga, nr. 7.

Gara a fost construita din necesitate, pentru a lega Cernauti si Regatul Romaniei. Dupa ce in 1869 Imperiul Austro-Ungar a pus in functiune linia de cale ferata dintre Cernauti si Itcani, chiar peste granita de Burdujeni.

Tot in 1869 a fost deschisa si linia de cale ferata dintre Suceava si Roman, cu Burdujeni ca sat terminus. In acea perioada, nu era nici o gara mare, ci doar un pichet de graniceri, un punct vamal si o halta.

In 1892 a inceput efectiv constructia garii Burdujeni asa cum o stim noi, intr-o zona pusa la dispozitie de mosia Burdujeni in luna raului Suceava, fiind nevoie de desecarea zonei cu pompe, in zona fiind un teren mlastinos.

Cladirea garii Suceava Burdujeni are un aspect cu influente baroce, pentru ca autoritatile romane au dorit ca aceasta gara sa nu fie mai prejos decat cea din Itcani (macar stim ca romanii erau la fel si acum 120 de ani), fiind construita dupa modelul garii din Fribourg.

Cladirea are un corp central cu o sala de asteptare in mijloc de dimensiuni mari si doua corpuri laterale pe doua niveluri, cu fatata realizata din caramida rosie lustruita de la Fabrica de caramizi din Ciurea. Sala principala a servit ca sala de receptie si oficiu vamal.

Gara Suceava Burdujeni este gara principala din Suceava, fiind situata pe Magistrala 500, cu legaturi catre toate orasele mari din Romania.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *