Transalpina sau DN67C este o sosea din Muntii Parang, Carpatii Meridionali, care face legatura intre orasul Novaci (judetul Gorj) si Sebes (judetul Alba). Aceasta are o lungime totala de 148,2 km si este cea mai inalta sosea din Romania, ajungand la 2145 m in Pasul Urdele.
Se poate ajunge pe Transalpina in mai multe moduri:
Daca veniti dinspre Bucuresti, Pitesti, Ramnicu Valcea sau Targu Jiu, cea mai buna varianta e sa urcati spre Novaci.
Daca veniti dinspre Sibiu sau Brasov, e mai usor sa mergeti fie pe Brezoi, fie pe Sebes.
Daca veniti dinspre Timisoara, Cluj sau Oradea, cea mai simpla varianta e sa mergeti pana la Sebes si apoi sa coborati pana la Novaci. Daca vreti sa mergeti pe varianta scurta, cea mai impresionanta, puteti merge de la Petrosani-Petrila pana la Voineasa si apoi sa coborati spre Novaci. Totusi, drumul nu este asfaltat pana la Voineasa, deci va recomand acest drum doar daca aveti o masina strasnica pentru un drum de piatra.
Istoria drumului Transalpina
Cunoscut initial ca “Poteca Dracului”, drumul a fost construit pentru prima oara de romani in timpul razboaielor cu dacii, dupa cum afirma cateva surse.
Dupa Primul Razboi Mondial, regele Carol care dorea un drum strategic a decis refacerea drumului, denumit dupa acest moment “Drumul Regal”(Drumul Regelui). Alte lucrari de reabilitare a drumului au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand germanii au avut nevoie de cale de acces din punct de vedere militar.
In anul 2010 au inceput lucrari de modernizare a drumului, dupa o licitatie care s-a ridicat la 1,3 miliarde lei.
Transalpina – starea actuala
Transalpina a fost data in circulatie in anul 2010, fiind de atunci asfaltata complet si modernizata. Din 2010, cand acest articol a fost scris initial, pana in 2017, numarul de turisti care viziteaza Transaplina s-a inmultit considerabil.
In timp, soseaua a fost prevazuta si cu bari de protectie si au fost instituite mai multe masuri pentru a proteja turistii care viziteaza zona. In primul rand, in unele zone cu vederi panoramice deosebite s-au construit niste parcari improvizate, pentru a permite oprirea masinilor incat sa nu blocheze traficul. In al doilea rand, turistii nu mai au voie (in mod legal) sa urce pe transalpina cu masina pe timpul noptii, considerandu-se prea periculoasa o urcare sau o coborare la acea inaltime fara o vizibilitate adecvata.
In rest, tot drumul este asfaltat de la un capat la celalalt, adica de la plecare din Novaci (in judetul Gorj) pana la Sebes (in judetul Alba). Problema nu va fi drumul, mergeti lejer si bucurati-va de el.
E totusi de mentionat ca in luna august este destul de aglomerat acest segment, formandu-se cozi in anumite portiuni ale drumului. Recomandarea mea: inceputul lui iulie sau mijlocul lui septembrie sunt perioade excelente pentru a vizita Transalpina si de a va bucura de drum si natura.
Evident, dupa 1 Octombrie, in general, soseaua este inchisa publicului, pentru ca deja incep sa cada primele zapezi la mare inaltime, motiv pentru care drumul nu mai e practicabil.
Transalpina – evenimente
Pe langa peisajele care pot fi admirate, in fiecare an in luna septembrie, pe o portiune de drum intre Novaci si Ranca, se desfasoara Campionatul National de Viteza in Coasta – o ramura a automobilismului sportive mai accesibila din punct de vedere al costurilor decat raliul, care se desfasoara doar pe trasee asfaltate si unde este necesara doar prezenta unui pilot (nu si a unui copilot).
Odata la cativa ani, turul Ciclist al Romaniei trecere pe aici, iar in 2012 a fost chiar punctul final al competitiei.
Poze Transalpina
Am avut la un moment dat o galerie de poze din 2012, dar cum acea galerie e de ceva vreme pierduta si am poze ceva mai noi, am zis ca e cazul sa pun pozele facute in 2016 aici.
Pingback: Prin Patria Romania: Ranca | J Marius