Oslo, capitala Norvegiei si port la stramtoarea Skagerrak, numara circa 500.000 de locuitori. Port activ prin care tranziteaza 6.7 milioane de tone de marfuri, Oslor este de asemenea, un important centru universitar si cultural. Limba oficiala este norvegiana, limba turistica: engleza, moneda folosita: euro.
In trecut, numit Christiania
Fondat la mijlocul secolului al XI lea – in anul 1048, Oslo devine resedinta regala sub domnia regelui Haakon V, care a construit fortarea Akershus la 1300.Dupa o perioada de prospeitate, orasul decade si in 1397, Norvegia este inclusa in Uniunea de la Kalmar, impreuna cu Suedia si Danemarca. Distrus in 1642 de un incendiu, Oslo este reconstruit de Christian IV si numit Christiania. Inceputa inca din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX lea, renasterea economica primeste un important impuls cand tara isi proclama independenta in 1905. In anul 1925, cochetul oras nordic isi reia vechiul nume de Oslo. Astazi, vizitatorii sai din intreaga lume il descriu invariabil: politicol, confortabil, sigur, curat si civilizat.
Desi figureaza pintre cele mai mici capitale europene ca numar de locuitori, Oslo este una dintre cele mai scumpe metropole ale Europei.
Inima orasului
Mai mulet de jumatate din suprafata orasului consta din parcuri si alte spatii deschise. Inima capitalei norvegiene este o strada lunga numita Karl Johans Gate, in memoria regelui Karl Johan al XIV lea, care a condus Suedia unita cu Norvegia in secolul al XIX lea. Desfasurata intre principala statie de cale ferata pana la Palatul regal, strada adaposteste cele mai celebre magazine ale orasului, restaurante si hoteluri, catedrala, Teatrul National, Parlamentul si Universitatea. Decorata cu faimosul Grand Hotel si presarata cu impozante edificii din secolul XIX, aceasta strada pare neschimbata de mai bine de o suta de ani, de pe vremea cand o strabateau dramaturgul Henrik Ibsen si pictorul Edvard Munch sau alte personalitati ilustre, indreptandu-se spre vreo cafenea sau catre parcurile Eidsvolls Plass sau Studenterlunden.
Amurg la miezul noptii
In ceea ce priveste asezarea geografica, trebuie mentionat ca Oslo este mai nordic decat capitala regiunii Alaska, Juneau. Acest lucru inseamna seri luminoase de vara, cu amurg in miez de noapte din mai pana in septembrie, da si ploi frecvente sau vreme racoroasa.
Oslo este renumit pentru muzeele sale, dintre care cel mai mare este Muzeul Popular, ce include o biserica datand din secolul al XIII lea, o bogata colectie de costume, vesela, argintarie si alte obiecte, marturie a vietii norvegienilor.
Inedite sunt si Muzeul Rezistentei – organizat in memoria rezistentei din timpul ocupatiei naziste asupa tarii, din 1940 pana in 1945 si muzeul corabiilor vikinge, unde se pot vedea ambarcatiuni ale vikingilor de 1000 de ani vechime.
Cultura si gastronomie
In majoritatea muzeelor din Oslo intrarea este gratuita sau pretul este modic. In rest, totul este scump, inclusiv mancarea. Dar bucataria norvegiana este apetisanta. Peste proaspat este nelipsit de la masa. Se serveste in special somon, pregatit in diverse feluri.
De apreciat este si atmosfera de sfarsit de secol XIX din localuri, pastrata cu grija mai ales la Grand Cafe, Theatercafeen sau la Blom.
Parcul Frogner si statuile sale
La vest de Palatul Regal se intinde parcul Frogner, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa, ce ofera posibilitate unor plimbari in imparatia florilor, piscina amatorilor de inot, teren de tenis si o cafenea sic. Celebritatea insa a adus-o exuberantele sculpturi Vigeland. In anii ’20, sculptorul norvegian Gustav Vigeland, maestru al expresionismului, a facut o afacere stranie cu orasul Oslo. El si-a donat intraga opera, realizata si viitoare in schimbul unui atelier pe care municipalitatea s-a angajat sa i-l furnizeze. Astfel, Vigeland a creat 212 sculpturi – cu intentia de a imortaliza diferite ipostaze ale vietii – oameni goi dansand, facand acrobatii, imbratisandu-se sau surprinsi in alte momente de emotii intime, toate amplasate in parcul Frogner. Complexul este presarat cu numeroase fantani, porti de fier forjat, toate legate de opera lui Vigeland, iar in mijloc este construit un obelisc, compus dintr-un ansamblu de corpuri “rasucite”.
Oslo e un oras interesant cu siguranta. Dar toata peninsula scandinava e destul de interesanta si merita vizitata. Am gasit o oferta faina de circuit Scandinavia pentru cei interesati.