Toplita este un oras din judetul Harghita, aflat la o altitudine de 650 m deasupra nivelului marii, la o distanta de 29 km de Borsec, 38 km de Gherogheni si 69 km de Reghin. Conform recensamantului realizat in anul 2011, orasul Toplita avea o populatie de 13.285 de locuitori.
Inconjurat de munti, municipiul a primit de-a lungul timpului mai multe denumiri, precum: Taplocza, Toplicza, Gyergyo-Toplicza, Olah-Toplicza, Marosheviz, respectiv Toplita Romana. In orice caz, numele Toplita inseamna “izvor de apa calda”.
Din punct de vedere geografic, orasul Toplita se afla in Depresiunea Giurgeu, pe cursul raului Mures si este inconjurat de Muntii Calimani, Giurgeului si Gurghiului.
Orasul Toplita a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1567 cand a fost populat cu familii de secui. Aproape un secol mai tarziu, in anul 1658, zona a fost distrusa de o armata condusa de Pintea. Dupa doi ani de la distrugerea ei, zona a fost din nou populata cu familii de romani fagaraseni din Deda.
Mai tarziu, prin anul 1710, orasul a cunoscut o importanta dezvoltare odata cu aparitia plutaritului pe Mures si a prelucrarii lemnului.
Din punct de vedere al economiei, orasul Toplita se bazeaza in special pe exploatarea si prelucrarea lemnului. Alaturi de aceasta industrie un rol important in economie il mai au industria textila, industria de incaltaminte, industria agricola si de panificatie, precum si turismul.
Castelul Urmanczy din Toplita
Printre principalele obiective turistice din Toplita se numara:
– Manastirea de calugari – aceasta dateaza din anul 1924, ctitorul sau fiind Miron Cristea. In manastire se afla si un muzeu cu colectii de carte veche bisericeasca, icoane vechi, vesminte si obiecte de cult
– Biserica de lemn a manastirii “Sfantul Ilie” – important monument al zonei, biserica a fost construita in anul 1842, avand o forma arhitectonica specifica bisericilor de lemn de pe Valea Bistritei.
– Mausoleul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial – se afla chiar la iesirea din oras, fiind deschis din anul 1939. In el se afla ramasitele a 771 de militari romani.
– Troita Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial – se afla in curtea bisericii “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, fiind construita in anul 1937 din lemn de stejar sculptat.
– Troita Eroilor Romani din Primul si Al Doilea Razboi Mondial – se afla in curtea bisericii “Sf. Nicolae” si a fost ridicata in memoria celor care au cazut in bataliile din Primul si Al Doilea Razboi Mondial
– Statiunea Banffy – aici se afla un bazin cu apa termala