Harsova, judetul Constanta

Harsova este o un oras aflat pe malul drept al Dunarii in judetul Constanta, la limita cu judetul Ialomita. Aici s-a aflat in Antichitate Cetatea Carsium.

ruinele cetatii carsium

Orasul are o populatie de 8850 de locuitori care traiau in 3429 de locuinte (recensamant Romania 2011), dintre care 4328 de barbati si 4522 de femei. Dintre acestia 7866 erau romani, 5 erau maghiari, 189 erau tigani, 19 rusi si 13 erau de o alta nationalitate. Dupa romani, cea mai numeroasa populatie era cea turceasca – 757 de persoane.

Din punct de vedere al religiei, 7638 s-au declarat ortodocsi, 9 romano-catolici, 5 reformati, 13 baptisti, 3 advetisti de ziua a saptea, 1164 s-au declarat de alta religie (musulmani cel mai probabil, datorita unei largi populatii turcesti) iar 16 persoane nu si-au declarat religia.

Istoria localitatii Harsova

Hârșova este o localitate cu vechime de șapte milenii. In partea sud-estica a localitatii pe malul Dunarii se gaseste o asezare din perioada neo-eneolitica dezvolata sub forma unei ridicaturi de circa 12 metri in urma distrugerii si refacerii succesiva a unor locuinte din lut.

Pe vatra localității se găsesc mai multe așezări de epoca bronzului și fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. Acestea s-au aflat în strânsă legătură cu orașele de pe litoralul vestic al Mării Negre.

harsova si dunarea

In Harsova s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului I p. Chr. fortificația cunoscută în izvoarele romane cu numele Carsium. Cetatea este distrusă în epoca marilor invazii și refăcută tot de atâtea ori. Intre secolul al XV-lea și prima parte a secolului al XIX-lea este fortificație otomană. În timpul primului război mondial orașul a fost ars în întregime.

Epoca regimului comunist a marcat începutul decăderii orașului. Dintr-un centru al comerțului cu cereale, centru administrativ și judecătoresc, a fost reclădit cu o noua identitate. Au fost închise Judecătoria, Procuratura, Muzeul. Economia a căpătat un caracter meșteșugăresc. Lipsit de resurse, orașul a decăzut. Mulți locuitori au migrat spre orașele învecinate (Tulcea, Constanța, Slobozia ).

biserica ortodoxa sfintii imparati constantin si elena harsova

În ultimii ani ai regimului comunist, toate clădirile vechi, istorice din partea centrală a orașului, lasate special în ruină, au fost demolate și s-au construit blocuri. În vecinătate s-a ridicat și o platformă industrială unde s-a construit o întreprindere de sîrmă și cabluri care funcționează și parțial un șantier naval ruginit astăzi.

moscheea de la harsova

(fragmente descrise de C.Nicolae despre istoria Harsovei)

Transport Harsova

Harsova este deservita de drumul national 2A intre Urziceni si Constanta, care trece si prin localitate. Din Harsova puteti ajunge in mai multe zone din judetul Constanta, dar si din tara, folosind firme de transport ca Aventin Trade, SudTrans, Transdor, Fany sau 99 Nar Tour. Cele mai frecvente curse zilnice sunt intre Harsova si Constanta cu microbuzele si autobuzele firmei 99 Nar Tour, avand curse la orele 07:40, 10:25, 12:15, 14:40, 16:40 si 18:40. Totusi, pentru mai multe detalii, contactati operatorii de transport pentru a vedea orele exacte si statiile din care acestia pleaca din Harsova.

primaria orasului harsova

Harsova detine un mic port la Dunare, care insa nu este folosit la potentialul maxim pentru transportul de marfa sau calatori.

De asemenea, Harsova nu este parte a unei regionale feroviare, implicit orasul nu are o gara. De asemenea, orasul nu are aeroport.

Cea mai apropiata gara de Harsova este cea de la Tandarei, iar cele mai apropiate aeroporturi sunt cele de la Constanta, Tulcea si Galati-Braila.

harsova

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau google plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *