Cicladele

Marea Egee ofera niste peisaje uimitoare, printre insule stancoase scaldate in soare.

Cel mai faimos arhipelag din Marea Egee cuprinde un numar de aproximativ 211 insule, dintre care unele vulcanice. Plaje de nisip superbe, arhitectura in alb si albastru, stil de viata traditionala, muzica populara, oameni prietenosi si ospitalieri, peisaje sterpe cu capele izolate transforma o excursie la insulele Ciclade intr-o deosebita experienta de viata.

Numele de “Insulele Ciclade” face referire la insulele care formeaza un cerc in jurul insulei sacre Delos. In conformitate cu mitologia greaca, Poseidon, zeul marii, furios pe nimfele Cyclades le-a transformat in insule, motiv pentru are credem ca au fost catalogate ca cele mai frumoase insule din lume!

In fiecare an vin aici milioane de turisti straini si vizitatori greci, sa se bucure de lumina orbitoare si de apele albastru-cristaline, in cautarea paradisului pe pamant.

Dintre atractiile Cicladelor, amintim despre:

Andros – insula nordica a grupului, cu o mare traditie navala si fara vreun peisaj asa cum se gaseste in vederile si ilustratele din Ciclade: absenta plajelor de nisip, dezvelita coasta stancoasa, cu lanturi muntoase, alternand cu campii fertile, vegetatie luxurianta si fluxuri care decurg din belsug.

Una dintre cele mai incantatoare insule insa mai putin cunoscute ale Cicladelor, Tinos este centrul religios al tarii, datorita bisericii din Panayia Meyalóhari (binecuvantata Fecioara Maria). Pelerinii din toata tara vin aici sa isi indeplineasca juramintele si sa caute confort spiritual.

Datorita apropierii sale de Attica, Kea este de o frumusete usor accesibila cu o varietate de peisaje: munti abrupti, terenuri mici, plantatii de maslini, vita de vie, vai si golfuri pitoresti. Pe insula cu cea mai mare padure de stejari din Ciclade, observarea pasarilor este o adevarata incantare.

Una dintre cele mai renumite destinatii din intreaga lume si un loc de vacanta preferat pentru iubitorii de sporturi nautice, Mykonos, este extrem de frumos si bine cunoscut pentru dealurile sale goale, plaje uimitoare cu nisip alb, capele de tara si arhitectura specific Cicladelor.

Cousteau a cautat orasul pierdut al Atlantidei in Santorini. In forma de semiluna, Santorini, bijuteria pretioasa de la Marea Egee, este de fapt un grup de insule formate din Thira, Thirassia, Palea,Asproníssi si Nea Kameni in partea cea mai sudica a Cicladelor.
Numit si “Thermia” datorita izvoarelor sale termale, Kythnos, cu toate ca este foarte aproape de Attica, este inca una dintre cele mai rar vizitate insule din Ciclade. Mitologia greaca povesteste ca Anafi, un paradis de o frumusete pura si cu plaje exotice spalate de ape cristaline, s-a ivit din adancurile marii Egee, pentru a oferi adapost la argonautilor.

Ios. Localnicii numesc aceasta insula “Nios”, dar numele sau oficial vine de la “Ion”, numele grec pentru floarea violet. Legenda spune ca aici a fost locul de nastere al mamei lui Homer si al propriului mormant. Ramanand neatins de influenta cresterii industriei turismului, Folegandros (sau Polykandros) ofera relaxare completa vizitatorilor sai, intr-un peisaj tipic cicladic. Mitologia greaca se refera la Folégandros ca fiul lui Minos si capetenia primilor colonisti de pe insula.

Ideal pentru o vacanta relaxanta, Serifos este o insula tipic cicladelor, cu sate albe, porturi linistite, plaje aurii, dealuri goale si peisaje frumoase. Cresterea usoara a turismului nu a afectat natura insulei iar caracteristicile traditionale se mentin.

Pentru cei interesati sa viziteze Cicladele, recomand o pagina: Sejururi Grecia

Kimolos. Aceste insule mici si extrem de frumoase se afla in partea de vest a Cicladelor, aproape de insula Milos. Avand un sol vulcanic si o varietate unica de minerale, este renumit pentru plajele sale fantastice, variind de la nisip subtire de pietris.

Sifnos va transforma cu siguranta o vacanta intr-o experienta de neuitat, avand o traditie bogata in ceramica si gastronomie. Datorita minelor sale de aur inca din cele mai vechi timpuri era cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bogate insule.

Scapati de stresul zilnic si de anxietate pe aceasta insula mica, situata intre Ios si Folegandros. Sikinos este o insula tipica cicladelor, cu terase, garduri mici de piatra si capele numeroase tari schitand un peisaj scaldat in apele minunate, verzi si albastre ale Marii Egee.

Delos, locul de nastere al lui Apollo si Artemis, cunoscut a fi un centru religios pentru toata Grecia, din cele mai vechi timpuri, precum si portul comercial principal in Mediterana de Est din timpul erei romane. Delos este nelocuita astazi si se afla inscris in patrimoniu mondial UNESCO, primind un numar mare de vizitatori care vin aici pentru a admira monumente remarcabile si mozaicuri impresionante.

Frumusete naturala de neegalat, plaje cu ape cristaline, unice, poteci bizantine de conectare a satelor traditionale cu peisajele minunate fac din Paros, situat in inima Cicladelor, una dintre cele mai iubite destinatii de vacanta din Grecia.

Naxos: insula cea mai mare si cea mai verde din Ciclade, cu munti impresionant de mari, vai fertile, chei luxuriante verzi, peisaje uimitoare si sate traditionale cocotate pe varfuri de munte, unde locuitorii inca mai poarta hainele lor traditionale si traiesc din roadele pamantului! De asemenea, Naxos este o insula cu frumoase biserici vechi, manastiri si castele venetiene ce coexista armonios cu casele cubice tipice cicladelor …

Iraklia este o insula mica, cu numai 115 de locuitori, situata la marginea de vest a micului grup al insulelor Ciclade de est. Vegetatia densa, izvoarele naturale, dealurile line, apele cristaline (cu epave pe fundul marii), golfurile pitoresti si pesterile sunt caracteristici ale acestui paradis neschimbat din Ciclade.

Schinoussa este situat in centrul grupului mic de insule a Cicladelor de Est, la sud de Naxos si la nord-est a Iraklia. Este o insula mica, cu trei sate: Hora, Mesariá si Mersini.
Koufonisia este un grup mic format din doua insule, Pano Koufoněsi(Koufoněsi de Sus) si Kato Koufoněsi (Koufoněsi de Jos), care sunt separate de o stramtoare ingusta. Acestea sunt situate la sud-est de Naxos si la vest de Amorgos. Pano Koufoněsi este locuita, avand o populatie de 366 locuitori.

Donousa este insula nordica a Cicladelor mici de Est, situata la est de Naxos si la nord de Amorgos. Insula are o suprafata de 13,5 km patrati si numeroase golfuri care unele ascund plaje magnifice de nisip.
Insulita Antiparos se afla la sud-vest de Paros si este alegerea ideala pentru o vacanta relaxata si linistita. Putem ajunge usor din Parikia sau Punda cu barca. Numele antic al Antiparos este Oliaros.

Amorgos: “The Big Blue” sau insula Marelui Albastru, unde a fost filmata o mare parte din filmul lui Luc Besson. Localizat la punctul cel mai de sud-est al Cicladelor, afiseaza un peisaj deosebit: munti, stanci ideale pentru alpinism, terase, prapastii si golfuri pitoresti cu ape incantatoare.

Milos: Activitatea vulcanica ce a avut loc de-a lungul timpului a inzestrat aceasta insula cu o varietate interesanta de peisaje superbe, oferind vizitatorilor o gama larga de activitati. Formele amuzante ale rocilor, culorile lor minunate si plajele cu nisip alb sunt o expresie a caracteristicilor vulcanice din Milos.

Syros: Acesta este insula unde traditia greaca si influenta vestica au ajuns la o convietuire armonioasa. Ermoupolis, care inseamna “orasul lui Hermes”, este capitala insulei si a fost primul centru comercial si industrial important al tarii, in secolul 19.

In tara putem calatori cu avionul, cu trenul, cu masina, cu autobuzul dar si pe apa, deoarece exista o retea extinsa a transportului de coasta, care deserveste toate insulele grecesti, majoritatea destinatiilor de coasta din Grecia continentala si anumite porturi internationale.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *