Statiunea Paltinis

Paltinis este o statiune montana din Transilvania, situata la 35 km fata de orasul Sibiu, in Muntii Cindrel. Statiunea montana este legata de oras printr-o sosea modernizata, care ofera peisaje spectaculoase.

Paltinis este cea mai inalta statiune montana din Romania, fiind aflata la 1440 m altitudine.

Climatul, specific altitudinii la care se afla, este unul montan, cu un aer puternic ce contine un procent ridicat de ozon. Temperatura medie pe timpul verii este de 12⁰C, in timp ce pe timpul iernii temperatura medie este de -6⁰C. Deseori apare aici fenomenul de inversiune termica, proces meteorologic care are loc la nivelul straturilor joase ale troposferei, facandu-si aparitia atunci cand aerul este racit la baza acestor straturi.

Statiunea a fost intemeiata in anul 1894 de catre Societatea Carpatina Ardeleana a turistilor (SKV), devenind astfel cea mai veche statiune montana din Romania.

Fiind o statiune montana cu zapada din luna decembrie pana in luna aprilie, este cautata de sute de turisti dornici sa practice sporturi de iarna, sa faca o plimbare in rezervatia “Iezerele Cindrelului” unde se afla lacurile glaciare sau pur si simplu sa se relaxeze si sa se bucure de peisajele oferite.

Datorita climatului, respectiv aerului sau, statiunea este recomandata pentru cei care doresc sa-si trateze asteniile, boala Basedow, sechelele pulmonare, surmenajul sau hipertiroidia benigna.

Partiile sunt intr-o stare buna, iar capacitatea de cazare pe care o ofera statiunea este mare. In prezent exista foste locuri de cazare care prin conservare au devenit monumente istorice:

– Casa turistilor (1894)

– Casa medicilor (1895)

– Sala Monaco (1898)

Pe langa activitatile de relaxare si sporturile de iarna pe care le pot practica aici, turistii mai pot vizita si alte obiective turistice printre care se numara:

– Casa memoriala Constantin Noica

peisaj paltinis

– Schitul – ridicat in secolul XX, mai exact in cel de-al 3-lea deceniu, este de fapt o biserica din lemn ce a fost ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan. Aici se afla mormantul lui Constantin Noica, filosof roman.

schitul din paltinis

– Releul de pe varful Oncesti de langa Paltinis, aflat la cota 1730 de metri.

releul de pe varful oncesti

Paltinis are doua partii mari de schi: Paltinis si Platos

partia de ski platos paltinis

partia de ski paltinis

partia platos A paltinis

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *