Ziridava a fost o cetate dacica despre care insa nu se cunosc prea multe informatii, dar se crede ca se afla pe teritoriul judetului Arad. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand a enumerat orasele ce formau Dacia, geograful Ptolomeu a afirmat despre aceasta in lucrarea sa “Geographia” ca este situata “in extremul vest al Daciei”.
Vasile Parvan, istoric, arheolog, epigrafist si eseist roman, a analizat in lucrarea sa, “Getica”, afirmatiile facute de Ptolomeu si a ajuns la concluzia ca locul despre care spunea acesta din urma ca se afla cetatea se identifica astazi cu localitatea Cenad, aflata pe malul stang al Muresului.
Pe de alta parte, la Cladova, tot in judetul Arad, au fost descoperite mai multe caramizi romane stampilate, chiar pe locul unde se presupune ca a fost inainte cetatea Ziridava. Mai mult, aici a fost descoperit si un inel sigilar.
Alte ipoteze sustinute de diversi autori afirma ca localizarea fostei cetati Ziridava se identifica astazi cu localitatea Pecica sau cu localitatea Zarand, ambele aflate in judetul Arad.