Medias, judetul Sibiu

Medias este un oras din judetul Sibiu, Romania, si are o populatie de 63.203 locuitori, conform recensamantului din anul 2002, dintre care: 53.376 romani, 6.554 maghiari, 1.959 rromi, 1.150 germani, 114 alte nationalitati.

De la Medias se ajunge foarte usor la diferite orase si statiuni din zona cu un mare potential turistic: orasul medieval Sighisoara (39 km), cetatea saseasca din Mosna (10 km), statiunea balneoclimaterica Bazna (18 km), capitala culturala europeana din anul 2007, Sibiu (55 km).

orasul medias

medias zona centrala

Istoric

Mentionat documentar pentru prima data la 3 iunie 1267, Mediasul a fost numit oras in anul 1359.

In secolul al XV-lea au loc evenimente ce duc la dezvoltarea  orasului. Se vorbeste astfel despre existenta bisericii Sfanta Margareta (1452) si despre incinta de aparare din jurul ei (1452). Totodata apar croitorii si vanzatorii de postav (1457) si se construieste primul spital de aici (1487).

In secolul al XIX-lea se construiesc primele scoli din Medias: scoala de fete (1816-1824), scoala agricola (1871), scoala oraseneasca de meserii (1873), se introduce iluminatul public stradal (1863) si apar primele fabrici care contribuie la dezvoltarea orasului si asigura numeroase locuri de munca: fabrica de pielarie Karres (1881), fabrica de postav (1888), fabrica de salamuri si conserve (1895).

medias sala polivalenta

stadion gaz metan medias

scoala militara traian vuia medias

gara medias

liceul stephan ludwig roth

Economie

Din punct de vedere economic, o mare parte din veniturile din Medias se obtin in urma activitatii de exploatare a gazului metan, care a inceput inca din anul 1911.

Transport

Transportul public din Medias este format din autobuze, troleibuze si taximetre. Exista o cale ferata care face legatura cu orase principale din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu sau din afara: Budapesta, Viena. Drumurile nationale ce trec pe aici sunt DN14 si DN14A.

Obiective turistice

Printre obiectivele turistice care atrag sute de turisti, atat din tara, cat si din afara se numara:

– 17 turnuri si bastioane

ziduri si turnuri medias

– Ziduri multiseculare de peste 7 m din vechea cetate

– Biserica Sfanta Margareta in care a fost inchis Vlad Tepes in anul 1476 dupa un conflict cu Matia Corvinul, regele Ungariei

– Centrul istoric al orasului

– Sinagoga din Medias

sinagoga medias

– Monumentele medievale din Piata Castelului, unice in Transilvania

biserica fortificata piata castelului medias

– Turnul Croitorilor Medias

– Turnul Clopotelor Medias

– Turnul Pietrarilor Medias – Turnul Steingasser a fost construit intre anii 1507-1534,i se mai spune si Turn de poarta a ulitei pietruite are 28,8 m inaltime,si a fost dat in grija pietrarilor si zidarilor.

turnul pietrarilor si zidarilor medias

– Turnul Fierarilor Medias

turnul fierarilor medias

– Turnul Trompetilor Medias

turnul trompetilor medias

– Casa Schuller

casa schuller

Orasul Medias imbina perfect vechiul cu noul din toate punctele de vedere, reusind sa-si conserve cu maiestrie trecutul istoric si sa alterneze diferite stiluri arhitecturale: gotic, renascentist, neoclasic, baroc si secession.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *