Cetatea Scheia, judetul Suceava

Cetatea Scheia sau Cetatea de Apus a Sucevei este localizata in nord-vestul resedintei judetului Suceava. Aflata in ruine in momentul de fata, ea se gaseste la marginea padurii de pe dealul Zamca, in locul Septilici, la peste 80 de metri fata de lunca Sucevei, fapt ce le ofera vizitatorilor posibilitatea de a vedea toata partea nordica a Sucevei.

Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat si face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei din vremea pericolului otoman, cu ziduri de piatra, valuri de pamant sau santuri adanci, toate acestea din urma contribuind la rolul pe care il avea cetatea, de aparare.

Foarte putini sunt cei care stiu despre existenta cetatii. Desi nu exista drum de acces si nici indicatoare spre ruinele cetatii, se poate ajunge in zona pe un drum forestier situat in capatul strazii Mihail Sadoveanu din Suceava.

Cercetarile arheologice din secolul XX au dus la concluzia ca cetatea avea forma de romb cu laturi de 36 de metri. Suprafata intregii cetati era de 1450 m2, iar constructia a fost realizata din bolovani de cariera legati cu mortar de var, nisip si caramida pisata.

La fiecare din cele 4 colturi ale cetatii se afla cate un turn exterior, rectangular, dintre care doar ruinele unuia mai pot fi vazute astazi, fiind dovada cea mai vizibila a existentei cetatii.

cetatea scheia 2

De asemenea, in urma cercetarilor arheologice au fost gasiti: 3 grosi de argint emisi de Petru Musat, 2 grosi de argint emisi de Alexandru cel Bun, fragmente de ceramica rurala si oraseneasca din sec XIV, varfuri de sageti, ciocan de zidar, dalta de fier, cuie, urme ale unor dulapuri de lemn etc.

Cetatea Scheia a existat pentru o scurta perioada de timp, fiind demolata in secolul al XV-lea de catre Alexandru cel Bun fie din cauza solului instabil, fie din cauza faptului ca nu era esentiala in apararea regiunii, insa in momentul actual ruinele sale se afla din anul 2004 pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, cu o suprafata protejata de 4,8 ha.

cetatea scheia

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *