Cetatea Unguras, judetul Cluj

Cetatea Unguras se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Cluj, mai exact pe platoul Dealului Cetatii, cel mai inalt deal din zona. Datorita locului in care este situata, circula o legenda potrivit careia cetatea a fost construita de uriasi, tot ei fiind si cei care-I aparau pe oamenii din zona. De fapt, rolul cetatii era de a asigura supravegherea si protectia minelor de sare de la Dej si Nires.

Ridicata in urma invaziei mongolilor din anul 1241, cetatea a fost mentionata documentar pentru prima data in anul 1269. A fost detinuta de voievodul Transilvaniei, Ladislau Kan, pana in anul 1321 cand a fost preluata de catre cei din familia Losonci.

Cetatea a fost mai apoi in posesia lui Petru Rares care a pierdut-o in favoarea lui Stefan Mailat in 1536 si de la care a fost cumparata la valoarea de 8.000 de florini de catre cancelarul regal Gheorghe Martinuzzi. Incercarile lui Petru Rares din 1543 si 1544 de a recupera cetatea au esuat, iar aceasta a fost mai apoi distrusa la ordinul lui Martinuzzi, cancelarul urmarind sa elimine astfel locurile de refugiu pentru posibilii pretendenti la tronul Moldovei.

Dupa ceea ce se poate vedea in momentul de fata, probabil cetatea a avut forma dreptunghiulara, cu laturi de 22 si 16 metri, fiind construita cu pietre aduse de la cariera Ciceu – Mihaiesti. Cercetarile arheologice au scos la iveala urme de fundatii si denivelari din cauza sistemului auxiliar de aparare exterioara, ce atesta prezenta cetatii si dimensiunile ei.

In prezent din Cetatea Unguras mai exista doar bucati dintr-un turn si santuri de aparare pozitionate pe marginea vechiului drum de acces in cetate.

In anul 1996 intre zidurile cetatii a fost ridicat un monument comemorativ, iar Cetatea Unguras se afla acum pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Cluj ce a fost elaborata in anul 2010.

cetatea unguras

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *