Lacul Izvorul Muntelui sau Lacul Bicaz cum mai este denumit se afla pe raul Bistrita, formandu-se ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu aceeasi denumire. Acest lac este renumit prin faptul ca este cel mai mare lac de acumulare artificial realizat pe un rau din tara.
Lacul are o suprafata de 33 km2, intinzandu-se pe o lungime de 40 km. El are rolul de a alimenta centrala hidroelectrica Bicaz – Stejaru.
Barajul Izvorul Muntelui a fost construit intre anii 1950 si 1960 si face legatura intre Muntele Gicovanu si Obcina Horstei. El se intinde pe o lungime de 435 m, la o inaltime de 127 m. Denumit initial “Vladimir Ilici Lenin”, barajul detine recordul pentru cel mai mare baraj de greutate si unul dintre cele mai inalte baraje din tara.
Barajul Izvorul Muntelui este alcatuit din 30 de ploturi, corpul sau fiind strabatut de galerii, puturi de aerisire, nise de vizitare etc. Tot aici se afla si incaperile amenajate pentru a putea fi urmarita toata actiunea barajului, precum si a se realiza monitorizarea seismica.
Lacul de acumulare artificial “Izvorul Muntelui” strabatea initial 20 de sate, doua dintre ele disparand intre timp. Pentru realizarea acestui baraj au fost date doua decrete prin care “chiaburii”, cei care fusesera condamnati pentru specula, rudele celor care si-au tradat patria, fostii legionari etc. erau obligati sa munceasca la construirea lui. Intre timp in zona a fost realizata o cruce pentru cei care si-au pierdut viata muncind la realizarea acestui lac.
Din fauna lacului fac parte mreanul, lostrita, scobarul, moioaga, babusca, pastravul indigen si de lac, porcusorul, paltica etc. Totodata el dispune de o crescatorie de pastravi.
Pe langa lacul de acumulare si barajul de aici, turistii au posibilitatea de a vedea zona, pentru ei fiind organizate croaziere cu vaporul sau cu barcile ce pleaca din portul amenajat in apropierea barajului.
In ceea ce priveste centrala Bicaz – Stejaru, ea este formata din 6 grupuri de generatoare ce au fost produse in Cehia. Apa turbinata este evacuata intr-un bazin de unde ajunge in lacul Pangarati, prin intermediul unui canal de fuga.