Unul dintre municipiile judetului Harghita, Odorheiu Secuiesc se afla la 105 km de municipiul Targu Mures, fiind strabatut de raul Tarnava Mare. Populatia municipiului era formata in anul 2002 din 35.357 de maghiari, 1.077 romani, 429 romi si alte etnii, insumand in total o populatie de 36.948 de locuitori.
Odorheiu Secuiesc a fost mentionat documentar pentru prima data in anul 1301, drept Uduord. Oras liber pana in secolul al XIV-lea, Odorheiu Secuiesc a fost locul unde s-a tinut prima adunare reprezentativa a secuilor, in anul 1357. Cetatea din oras a fost ridicata cu ajutorul materialelor de constructie ale unei manastiri in anul 2493, fiind mai apoi luata sub stapanirea lui Ioan Sigismund, principele Transilvaniei de atunci.
Odorheiu Secuiesc a fost atestat ca targ in anul 1485, iar in anul 1558, in timpul reginei Isabella, a primit titlul de oras liber ce avea dreptul de a folosi sigiliul si stema, fiind totodata scutit de obligatii, in afara celor care erau fata de otomani.
Denumit initial doar “Odorheiu”, municipiul a primit in anul 1613 numele de Odorheiu Secuiesc. Dupa mai bine de doua secole, in anul 1876, munipiul a devenit resedinta comitatului Odorhei.
Ca obiectiv turistic important in Odorheiul Secuiesc poate fi amintit Cimitirul Eroilor Romani dintre cele doua razboaie mondiale. Cimitirul se afla pe dealul Cuvar si se intinde pe o suprafata de 234 m2. Aici se afla trupurile a 43 de eroi militari, 8 care au participat la Primul Razboi Mondial, iar ceilalti 35 au participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Daca sunteti prin Zalau si aveti nevoie de cazare, puteti gasi hoteluri Odorheiu Secuiesc.