Cristuru Secuiesc se afla in judetul Harghita, in regiunea Transilvania, si are un numar de 9.672 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.
Localitatea se afla chiar la limita dintre judetele Harghita si Mures, unde se varsa paraurile Goagiu si Nicou Alb in Tarnava Mare. Ea este situata pe drumul national DN13C Bodogaia – Cristuru Secuiesc – Ruganesti, la o altitudine de 390 m.
In urma cercetarilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca zona a fost locuita inca din evul mediu, insa localitatea Cristuru Secuiesc a fost mentionata pentru prima data in perioada 1333-1337. Mai apoi, in anul 1395 in localitate au fost emise cateva diplome de catre regele Sigismund, ca pe urma, peste mai bine de un secol, in anul 1503, chiar localitatea sa fie mentionata intr-o diploma. Anul 1559 ii ofera localitatii scutire de la plata impozitelor, exceptie facand cele care erau datorate turcilor.
Un loc aparte in istoria localitatii l-a avut biserica, reprezentativa in acest sens fiind Biserica Romano-Catolica ce a fost construita in secolul al XIII-lea. Biserica a trecut prin trei mari transformari: in secolul al XIV-lea, la mijlocul secolului al XV-lea, moment in care au fost inaltati peretii navei, s-a ridicat un nou altar si au fost realizate boltile, iar cea din urma transformare a avut loc in secolul al XVI-lea cand a trecut la stilul gotic.
Din punct de vedere economic Cristuru Secuiesc se bazeaza in special pe industria alimentara, pe constructii, fabricarea mobilierului si a otelurilor speciale, precum si pe comert si servicii. Alaturi de acestea un rol important in economie il au si agricultura si cresterea animalelor.
Printre principalele atractii turistice ale localitatii Cristuru Secuiesc se numara:
– Biserica Unitariana – pastreaza elemente arhitectonice care dateaza din secolul al XI-lea
– Biserica Romano – Catolica – este un monument istoric ce dateaza din secolul al XIII-lea
– Muzeul Dr. Molnar Istvan
– Conacul Gyarfas
– Statuia lui Petofi Sandor – a fost realizata de sculptorul Markos Sandor