Borsec, judetul Harghita

Acum cativa ani am scris un articol in care explicam cate ceva despre Statiunea Borsec, fara sa fi pus vreodata piciorul in Borsec macar odata. Cu informatii luate de pe internet, cu cateva imagini, am pus cap la cap de un articol. De atunci insa s-au schimbat cateva lucruri.

In primul rand, am ajuns si fizic in statiunea Borsec. Si am continuat sa revin. Saptamanal. Pentru ca pe acolo e drumul meu de intoarcere din Moldova. Si pentru ca e o zona faina de munte. Si pentru ca are izvoare cu apa minerala. Iar in viitor, daca se vor face investitii, va avea si un resort de tratament. Ajungem insa sa vorbim despre fiecare in parte in articolul acesta.

Pentru ca am invatat foarte multe lucruri despre Borsec in ultimii doi ani, de cand tot trec pe acolo. Si o sa va ajut si pe voi sa il descoperiti.

Mno, unde amar e Borsec ?

Borsecul e aflat in judetul Harghita pe DN 15, drumul de legatura intre Turda, Targu Mures, Reghin, Toplita, Poiana Largului, Bicaz si Piatra Neamt.

Evident, nu toate bucatile din acest drum sunt foarte bune, dar acolo e o alta discutie. In esenta poti ajunge acolo fie prin Piatra sau Targu Neamt, daca vii dinspre Moldova, mergand prin Poiana Largului, iar de acolo de la podul peste Lacul Izvorul Muntelui mai ai inca 42 de km de mers pana in Borsec pe un drum destul de bun cu o singura banda pe sens.

Daca vii din Ardeal, trebuie sa ajungi pana in Toplita, la giratoriul unde este si un Petrom, iar acolo mergi stanga (daca vii dinspre Reghin) sau dreapta (daca vii dinspre Gheorgheni), continui pe serpentine pana pe partea cealalta de munte, unde vei da de statiunea Borsec. Cand vezi pe dreapta un Petrom, vei stii ca ai ajuns in Borsec.

Mai exista o varianta, pe un drum judetean care vine de la Vatra Dornei si coboara pe la Bilbor pana la Borsec. Sfatul meu e sa nu incerci sa mergi pe acel drum daca nu ai un 4 X 4 si garda joasa. Au trecut o gramada de ani si pana acum nimeni nu s-a gandit sa modernizeze acel drum, care ar fi de altfel foarte important, intre doua statiuni.

Ok, am ajuns in Borsec. Ce fac pe aici ?

Statiunea Borsec e cunoscuta la nivel national pentru apele minerale pe care le are. Sunt o multime de izvoare in localitate, iar apa e foarte buna pentru cei cu probleme digestive. Pot sa garantez eu personal pentru asta, nu de putine ori am avut probleme cu stomacul iar apa de Borsec a fost foarte de ajutor.

Sunt mai multe izvoare in localitate, dar cele mai multe se gasesc pe Aleea 7 Izvoare din centrul localitatii. Sunt mai multe izvoare si in alte parti, aflate in general la distante scurte de mers de Aleea 7 Izvoare, iar daca vei sta acolo 2-3 zile le poti explora. De asemenea, poti explora si Grota Ursilor sau sau Pestera de Gheata.

Iar daca vrei sa mergi prin padure, ai suficienta prin jur, toata localitatea fiind imprejmuita de paduri si trasee montante, daca vrei sa faci si ceva urcari. Ai grija sa ai tot timpul apa si mancare la tine si sa informezi ceva oameni inainte sa pleci pe un anumit traseu. Voi detalia mai jos cateva trasee pe care le poti face pe timpul verii in Borsec.

Aerul din zona e foarte puternic ozonat, iar cateva zile aici iti vor face organismul mai puternic, cu siguranta. In plus, e mult mai curat decat intr-un oras mare, industrial, plin de masini.

Borsecul e o statiune pentru cei care vor sa se relaxeze si sa beneficieze de aerul curat si de apa minerala de acolo. E un loc in care mergi sa te plimbi, sa te recreezi, sa iesi putin din atmosfera agitata a unui oras aglomerat.

Nu te mira daca o sa vezi multe tiruri pe acolo. Se afla in zona pentru a prelua apa de la fabrica Borsec, cea mai mare industrie in zona. Cu toate acestea, nu sunt mai mult de 30-40 de tiruri prin zona, iar in general acestea asteapta sa fie incarcate, deci nivelul de poluare de la acestea e redus.

Si ca sa te conving ca Borsecul arata fain, uite aici o galerie foto cu cadre din Borsec:

Cazare in Borsec

Fiind o statiunea turistica destul de cunoscuta, Borsecul si-a dezvoltat in timp mai multe unitati de cazare gata sa primeasca suficienti turisti. In prezent exista in statiunea 19 unitati de cazare, prezentate mai jos:

  • Vila Riki
  • Pensiunea Juliu’s
  • Vila Veverita
  • Vila Borsec
  • Vila Sport Borsec
  • Pensiunea Korona
  • Pensiunea Agnes
  • Pensiunea Kerek
  • Pensiunea Riki
  • Pensiunea Nostalgia
  • Pensiunea Borostyanko
  • Pensiunea Casa Floarea
  • Pensiunea Roua
  • Pensiunea Weber
  • Hostel Fitness
  • Vila Bella
  • Pensiunea Floare de Colt
  • Casa Teo
  • Pensiunea Rose

Preturile de cazare difera de la o unitate la alta, in functie de conditii, dar in general se situeaza intre 40 si 120 de lei noapte.

Trasee montante in Borsec

Borsecul e situata fix intre munti, asa ca veti gasi si cateva trasee montante interesante pentru parcurs. Unele mai scurte si usor de urcat, pentru altele veti avea nevoie de incaltaminte potrivite si articulatii solide.

Traseul Borsec intern 1 – cruce rosie pe fond alb, traseu usor de realizat – e un traseu care se intainte in statiunea Borsec, trecand pe la Poiana Zanelor, Mofeta, Pestera de Gheata, Cariera de tix, Izvorul Piere Currie si Cetatea Bufnitelor. Tot traseul are 3.5 km.

Traseul Borsec – Muntele Faget – daca doriti sa urcati putin si sa mai “cuceriti” un varf, puteti alege sa urcati pe muntele Faget, situat la o inaltime de 1305 metri, acest traseu putand fi parcurs pe mai multe poteci, in functie de locatia din statiune. In medie, traseul are cam 3 km si poate fi parcurs intr-o ora, o ora si 30 de minute, in functie de ritm.

Traseul Borsec – Piciorul Fagetelului – un alt varf, aflat la inaltimea de 900 de metri, care din nou poate fi parcurs pe mai multe poteci, avand o lungime de 2.5-2.8 km.

Traseul Borsec – Muntele Arcoza – varful aflat la 1224 de metri poate fi atins dupa o plimbare de 1.5 – 2 ore, mergand prin valea Hacknel.

Evident, pe mai multe siteuri veti gasi si trasee mai lungi, precum traseul Borsec – Vf. Fagului – Sarmas – Tulghes, dar acolo e un drum de 40 km cu diferenta de nivel de 1300 de metri, deci e cumva de facut in 2 zile. Si evident, o multime de alte trasee prin muntii Gurghiu. Poate ca le voi lua la rand intr-un alt articol, pentru ca sunt destul de multe.

Restaurante in Borsec

In Borsec, ca in orice statiune turistica de nivel national, vei gasi ceva restaurante si hanuri in care iti poti potoli foamea.

Daca sositi dintre Targu Neamt, chiar la intrare in localitate veti vedea un restaurant pe partea stanga, Restaurant Panseluta. Personal, pot sa recomand mancarea de acolo, fiind foarte buna si destul de buna la pret. E un local in care mananca toti tiristii, deci stiu ei ce stiu.

Dar daca nu vreti sa va opriti pe marginea drumului, aveti cateva optiuni si in centrul localitatii, langa aleea 7 Izvoare.

BINE, hai ca imi planific o vacanta la Borsec

O sa presupun ca nu sunt singurul care a trecut prin Borsec si a explorat pe acolo cate ceva. Sunt curios de ce experiente ati avut pe acolo. Am uitat eu ceva in acest articol, mai trebuia ceva mentionat ? Puteti lasa un comentariu mai jos, sa vedem ce va place si ce nu va place in aceasta statiune.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

1 thoughts on “Borsec, judetul Harghita

  1. Pingback: Cateva informatii pe scurt + o intrebare – J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *