Cum să îţi alegi haine pentru drumeţie

Prima oară pe munte? Iată ce trebuie sa porti

Iarna este sezonul ideal pentru drumeţiile în natură. Chiar dacă vremea poate fi destul de aprigă de cele mai multe ori, prea puţin contează acest aspect când vine vorba de vizitarea unor locuri unde pot fi văzute peisaje mirifice de iarnă. Însă, înainte de a pleca într-o asemenea drumeţie trebuie să te pregăteşti intens şi să ai toate cele necesare în rucsac.

Iată cum să îţi alegi haine pentru drumeţie pentru a face faţă frigului şi pentru a te simţi minunat pe durata întregii escapade montane.

Din echipamentul ideal trebuie să facă neapărat parte:

1. îmbrăcămintea termică – este vorba de îmbrăcămintea care intră în contact direct cu pielea, precum: tricouri, bluze uşoare, pantaloni de corp. Alege materiale potrivite pentru a lăsa pielea să respire, să se usuce repede şi să nu reţină mirosurile. Pentru ca eficacitatea să fie cât mai mare este recomandat ca bluza şi pantalonii să fie cât mai mulate, cât mai strânse de corp. În această perioadă nu este indicat să optezi pentru bumbac, deoarece fiind o fibră naturală, bumbacul absoarbe apa şi o reţine, astfel încât odată îmbibate cu umezeală articolele vestimentare din bumbac se usucă extrem de greu, iar în loc să menţină temperature corpului, o vor aduce cu câteva grade mai jos decât temperatura normală. Astfel, optează pentru materiale sintetice; acestea au un mare avantaj faţă de bumbac deoarece nu reţin apă şi se usucă foarte repede.

2. îmbrăcămintea izolantă – în această categorie intră îmbrăcămintea lejeră, cu tehnologie polartech, spre exemplu: hanoracele polar. Acestea au rolul de a stoca căldura şi de a facilita eliminarea transpiraţiei. În partea inferioară a corpului poţi opta pentru o pereche de pantaloni de trekking care permit o mai mare flexibilitate şi au o permeabilitate excelentă.

3. îmbrăcămintea impermeabilă – pentru ultimul strat ai nevoie de articole vestimentare cu strat protectiv împotriva ploii, a vântului şi ninsorii. Acestea trebuie să aibă o bună respirabilitate şi, desigur, acţiune impermeabilă.

Nu uita să porţi neapărat o pereche de bocanci potriviţi pentru vremea de la munte din această perioadă, căciulă foarte groasă, fular şi o pereche de mănuşi. Un echipament de munte potrivit te scuteste de multe probleme.

Drumeţiile la munte sunt foarte distractive însă ai mare grijă să te echipezi corect pentru o vacanţă cât mai relaxantă şi lipsită de incidente neplăcute.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *