Baile Balvanyos, judetul Covasna

Statiunea Baile Balvanyos se afla pe versantul sudic al Muntilor Bodoc, la 67 km distanta de Sf. Gheorghe.

Situata la o altitudine de aproximativ 900 m, statiunea dispune de un mare potential turistic datorita izvoarelor minerale si emanatiilor post-vulcanice (mofete) care ajuta in tratarea afectiunilor stomacale, intestinale, de cord si ale sistemului vascular.

Baile Balvanyos s-au format prin unirea a trei colonii de bai, iar utilizarea lor ca statiune balneoclimaterica a inceput in anul 1938. Acestea dispun de factori naturali de cura care atrag numerosi turisti ce vin sa-si trateze diferite afectiuni.

Apele din statiune au o mineralizare intre 3-18 g/l, fiind de mai multe feluri: feruginoase, bicarbonatate, clorurate, calcice, sodice, carbogazoase, hipotone etc.

baile termale balvanyos

Baile Balvanyos sunt indicate pentru cei cu probleme cardiovasculare precum hipertensiune artificiala sau insuficienta mitrala si pentru cei cu afectiuni asociate: nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, diabet zaharat etc.

Cei care doresc sa se trateze la Baile Balvanyos pot incerca diverse proceduri: bai carbogazoase, mofete, curenti diadinamici, neuroton, ultrasunete, magnetodiaflux, unde scurte, aerosoli, bai galvanice, dus masaj, dus subacvatic, masaj subacvatic cu jacuzzi, impachetari cu parafina, masaj uscat, gimnastica medicala si de intretinere in sala de gimnastica, aerohelioterapie. Procedurile nu sunt indicate celor cu boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihice, boli de natura tuberculoasa, sarcina normala peste 3 luni.

In statiune pot fi vizitate:

  • Ruinele cetatii Balvanyos – construita intre secolele XI-XII, cetatea a fost resedinta familiei Apor, primita in dar de la regele Ladislau
  • Cimitirul Pasarilor – numele se trage de la pasarile care mor atunci cand ajung la nivelul gazului format in galeria surpata a unei mine sulfuroase unde s-a acumulat dioxid de carbon
  • Lacul Sf. Ana – situat la 1 km de statiune, se deosebeste prin faptul ca este singurul lac vulcanic din Romania, fiind asezat pe fundul unui vulcan stins

La Baile Balvanyos se poate ajunge pe drumul national DN12 pana in comuna Bixad, situata la 17 km de statiune.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *