Construit in memoria eroilor ce au participat la marea batalie de la Marasesti din Primul Razboi Mondial ce a avut loc in august 1917, Mausoleul de la Marasesti se afla in satul Marasesti din judetul Vrancea.
In luptele ce au avut loc la Marasesti a iesit invingatoare armata romana, insa au pierit 480 de ofiteri si 21000 de soldati romani, in prezent in mausoleu aflandu-se trupurile a 5073 de soldati si ofiteri, adapostite in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune.
Mausoleul de la Marasesti a fost construit in doua etape, respectiv: 1923- 1924 si 1936-1938, prin contributiile aduse de arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu, a sculptorilor Ion Jalea si Corneliu Meorea, precum si a pictorului Eduard Saulescu, care s-a ocupat de realizarea picturii interioare. Basoreliefurile realizate de cei doi sculptori prezinta fragmente din luptele ce au avut loc la Marasesti.
Unul dintre cele mai importante monumente din Europa, Mausoleul de la Marasesti a fost inaugurat la 18 septembrie 1938, moment cu ocazia caruia a fost emisa o medalie jubilara pe reversul careia se aflau, fata in fata, efigiile regilor Ferdinand I si Carol al II-lea, iar sub acestea era stema Regatului Romaniei. Pe cealalta parte a medaliei era reprezentat chiar monumentul dedicat eroilor.
Format din mausoleu, muzeul luptelor de la Marasesti, platforme si terase exterioare, alei de acces, obiectivul turistic din Vrancea este vizitat de aproximativ 50.000 de turisti pe tot parcursul anului. Vizitele sunt permise in fiecare zi a saptamanii, de la 9 dimineata pana la 7 seara.
Accesul la Mausoleul din Vrancea se poate face pe drumul national DN2 Bucuresti – Focsani – Suceava.