Salina din Turda

Salina Turda reprezinta un punct de atractie important pentru locuitorii din Transilvania, acestia sosind aici pentru tratarea diverselor afectiuni in apa suprasaturata cu sare din salina.

Salina din Turda are o istorie bogata, fiind exploatata inca din perioada preromana pana in anul 1932, cand din cauza lipsei de utilaje pentru exploatarea eficienta a zacamintelor de sare a fost inchisa. A fost redeschisa in anul 1992 in scopuri turistice, iar in perioada 2008-2010 a fost restaurata, facand din aceasta una din cele mai vizitate zone turistice din Transilvania.

Salina din Turda este deschisa pe tot parcursul anului, de luni pana duminica incepand cu ora 09:00 pana la ora 18:00, iar pentru cei care au abonamente la salina pentru minim 7 zile, programul de functionare de extinde pana la ora 19:00.

Tarifele pentru vizitarea Salinei Turda sunt:

Bilet intrare: Adulti: 20 lei / persoana; Copii, elevi, studenti: 10 lei / persoana; Pensionari: 12 lei / persoana.

Abonamente (minim 7 zile): Adulti: 15 lei / persoana / zi; Copii, elevi, studenti, pensionari: 8 lei / persoana / zi.

Pentru alte facilitati ale Salinei Turda tarifele sunt urmatoarele:

Parcare Salina Turda: 5 lei / zi / autoturism sau motocicleta; 10 lei / zi / microbuz sau autocar

Abonament parcare salina Turda (minim 3 zile): 3 lei / zi / autoturism sau motocicleta; 5 lei / zi / microbuz sau autocar

Roata mare (8 minute / tura): 5 lei / persoana

Inchiriere teren mini golf (30 minute / tura): 10 lei / persoana

Inchiriere pista bowling (20 minute / tura): 10 lei / persoana

Inchiriere barcuta lac subteran (20 minute / tura): 10 lei / persoana (maxim 3 persoane / barca)

Inchiriere teren sport (60 minute / tura): 100 lei

Inchiriere amfiteatru (60 minute / tura): 200 lei

Inchiriere masa biliard (10 minute / tura): 2 lei

Inchiriere tenis de masa (30 minute / tura): 5 lei

Taxa vizitare in afara programul / ora: 300 lei (minim 50 de persoane)

Taxa ghid la cerere in limba romana: 35 de lei

Taxa ghid la cerere in limba straina: 50 lei

Taxa filmare profesionala : 100 lei / zi

Taxa foto profesionala: 50 lei / zi

Taxa inregistrare audio: 100 lei / zi

Taxa foto-video in scop comercial: 1000 euro / zi negociabil

Taxa oficiere casatorii: 300 lei

Pentru persoanele cu dizabilitati accesul se face pe vechea intrare Franz Josef, intrarea situata pe strada Salinelor nr. 54 B, fiind vizitabila doar galeria de transport Franz Josef, mina Iosif, sala crivacului, sala putului de extractie si sala de apel (Altar si Scara Bogatilor).

Daca aveti planuri cu animalul de companiei si il luati dupa voi la salina, ghinion. Nu este permis accesul cu animale de companie. Totusi, daca doriti neaparat sa nu aveti grija animalutului, se pot pune la dispozitie custi pentru suma de 15 lei / zi per animal de companie.

De asemenea nu aveti voie sa aduce alimente in incinta Salinei Turda.

salina-turda

Daca sunteti un grup mai mare care doreste sa vina la salina, s-ar putea sa aveti o intrare gratuita. Daca un grupe are 11 persoane, cea de-a unsprezecea persoana intra gratuit in salina. Trebuie doar sa achitati toata suma pe acelasi bon.

Din punct de vedere balnear, salina are un microclimat si factori sanogeni care ofera conditii excelente pentru aplicarea unor terapii recuperatorii ale afectiunilor interne cat si in profilaxie si sanogeneza.

Factorii care favorizeaza aceaste conditii sunt urmatorii:

– temperatura constanta a aerului de 11-12 grade celsius, pentru o mai buna adaptare a organismului

– umiditatea relativa cu valori intre 78-82 % la intrarea in salina si 73-80 % in salile din Salina. Aceasta are efecte benefice asupra cailor respiratorii, permitand aparatului mucocilar sa lucreze optim in atmosfera saturata si la temperatura corpului.

– miscarea aerului este neglijabila

– in aer sunt prezenti aerosoli de sare sunt forma de particule solide

– aeroionizarea cu ioni mici in cantitati variabile cu predominanta ionilor pozitivi, acestia avand un efect curativ asupra organismului

– concentratia alergenilor este aproape de 0. De asemenea aerul este lipsit de poluati, radioactivitatea este minima si nivelul de germeni este extrem de scazut.

Aceste conditii de microclimat permit salinei Turda sa ofere facilitati de tratament pentru afectiunile respiratorii si afectiunile otolaringolocice ca astmul bronsic si bronsita cronica. De asemenea persoane care au diverse probleme respiratorii cauzate de noxe, gaze sau tutun se pot trata aici.

Cealalta importanta atractie din zona salinei este strandul Durgau, apele acestuia fiind clorosodice, utilizate pentru tratarea afectiunilor reumatismale, ginecoloice sau de circulatie periferica. Apa are un continut ridicat de sare gema (clorura de sodiu): 10 % la suprafata, 28 % la 30 de metri adancime, facand ca fenomenul de helioteramie sa fie foarte intens.

Toate aceste efecte pot fi simtite in cadrul salinei Turda in diverse sali de tratament. De asemena se pot vizita vechile mine ale salinei, iar despre organizarea salinei Turda puteti vedea mai multe detalii pe JBV.ro. Daca va intereseaza o cazare in Turda va recomand pagina de Cazare Turda de pe acelasi site. Puteti gasi acolo 70 de locatii de cazare (pensiuni, hoteluri, vile sau apartamente) in Turda, unde va puteti petrece perioada in care nu stati in salina.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

9 thoughts on “Salina din Turda

  1. Pingback: Salina Turda - relaxare in sare

  2. Pingback: Statiunea Turda | Statiuni Turistice

  3. Pingback: Tratamentul in salina, o metoda buna de recuperare pulmonara | Tratamente naturiste | Retete Naturiste - Tratamente naturiste

  4. Pingback: Sa fie ganduri de vara ? | Andro's Blog

  5. Corina Mugurean says:

    Am fost si eu acolo acum 3 luni si au refacut totul incat sa fie frumos, o gramada de lumini si un aer curat. Merita sa ajungeti la Salina.

  6. Pingback: Un 2015 plin de calatorii

  7. rezmives domnica reghina says:

    buna ziua as dori sa merg la salina pentru o zi cu un grup de copii scolari de 20 de copii care sint costurile cu o masa la amiaza

  8. Pingback: Din ultimele zile.... - J Marius

  9. Florentina Mihoc says:

    Bună ziua!Animalele de companie (câine talie mica )cu ce deranjează dacă întra în salină?Specific românilor……sper sa se rectifice regulamentul .Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *