Zimnicea, judetul Teleorman

Port la Dunare inca din epoca bizantina, orasul Zimnicea este unul dintre municipiile judetului Teleorman, cu o populatie de 15.672 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Izvoarele istorice mentioneaza in secolul al XIV-lea existenta unui sat romanesc, aflat pe locul celei mai vechi cetati geto-dacice din Muntenia, care dateaza din secolul al IV-lea I. Hr. Denumit Zimnidava in perioada dacilor, orasul a fost mentionat pentru prima oara in anul 1385 sub numele de Dezimnikos de catre niste pelerini crestini: Peter Sparanou si Ulrich Temnstadt.

Cea mai veche asezare din sudul tarii, Zimnicea s-a dezvoltat mai apoi ca oras-targ datorita pozitiei sale pe rutele comerciale dintre Europa Centrala si Balcani. In anul 1860 a devenit punct de vama, iar in timpul Razboiului de independenta (1877-1878) a fost sediul de campanie al trupelor rusesti ce luptau in Bulgaria impotriva Imperiului Otoman.

barja pe dunare la zimnicea

Orasul Zimnicea are un rol foarte important datorita faptului ca este port la Dunare. Loc pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale inca din vechi timpuri, portul Zimnicea a fost construit in anul 1918, iar dupa anul 2000 a trecut printr-un proces de dezvoltare, ceea ce a dus la dotarea sa, astfel incat in momentul de fata dispune de instalatii moderne de incarcare si descarcare.

Astazi portul Zimnicea constituie o importanta punte de legatura intre tara noastra si alte tari, la nivelul lui avand loc tranzactii comerciale cu o importanta economica deosebita pentru Romania.

dunarea la zimnicea

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *