Castelul Bran, judetul Brasov

castelul bran

Castelul Bran este situat in culoarul Rucar-Bran, la o distanta de 30 km de orasul Brasov si reprezinta unul dintre principalele puncte de atractie turistica din tara pentru vizitatorii straini. Castelul este renumit pentru legenda lui Dracula care a prins viata datorita romanului cu acelasi nume publicat de Brom Stocker in Marea Britarie in urma cu doua secole, in anul 1897. Contele Dracula este reprezentat astfel de voievodul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a carei porecla se datoreaza executiilor prin tragere in teapa pe care le ordona in timpul domniei sale.

Constructia castelului a inceput in anul 1211 de catre arhitectii Johaness Schultz si Karel Liman, fiind finalizata abia un secol mai tarziu, in 1377. Aceasta constructie s-a realizat in urma unei promisiuni facuta de regele Ludovic I al Ungariei, care avea in plan si mutarea vamei de la Rucar la Bran.

bran castle

Ridicat initial pe o fundatie de piatra si lemn, castelul a fost folosit drept baza militara de catre Sigismund de Luxemburg care a reusit sa-l indeparteze pe Vlad Uzurpatorul, cel care il detinea la acea vreme.

Aflat sub jurisdictia orasului Alba Iulia in secolul al XIII-lea, castelul a trecut treptat in proprietatea scaunului Brasovului si apoi in cea a Ungariei (1427), in aceasta ultima perioada avand loc lucrari de fortificare si extindere.

Cinci secole mai tarziu, castelul este donat reginei Maria in semn de multumire pentru implicarea de care a dat dovada pentru a se realiza Unirea de la 1 decembrie 1918. Aceasta din urma l-a lasat mostenire fiicei sale, Ileana, iar dupa 1948 a intrat in posesia statului roman, aflandu-se intr-o stare proasta.

In anul 2000, cladirea a intrat in posesia ducelui Dominic de Habsburg si mostenitoarelor principesei Ileana, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer in urma unui proces de retrocedare.

bran 2

In momentul de fata in castel functioneaza un muzeu unde pot fi vizitate cele patru etaje, respectiv:

– Parter: Camera de Garda, Capela Printului Mircea, Curtea Interioara, Capitelul Fantanii

– Etajul I: Hol, Dormitorul Reginei Maria, Camera de trecere, Sala Gotica – Salonul Galben, Salonul Mare, Scara Secreta

– Etajul II: Camera de trecere, Salonul Biedermeier, Dormitorul Regelui Ferdinand, Sufrageria, Sala Costumelor, Camera de trecere, Coridorul interior, Dormitorul Verde I, Dormitorul Verde II, Sala de proiectie

– Etajul III: Salonul de Muzica si Biblioteca Reginei Maria, Anticamera Salonului de Muzica, Loggia

– Etajul IV: Apartamentul Principelui Nicolae, Accesul in Turnul de Est, Scara Principala, Terasa Castelului Bran

Situat in Muntii Piatra Craiului, pe str. General Traian Mosoiu, nr. 28, castelul Bran poate fi vizitat luni intre 12 si 19, iar de marti pana duminica intre 9 si 19, cu ultima intrare la ora 18. Pretul unui bilet intreg este de 12 lei, in timp ce pretul unui bilet redus este de 6 lei. Cei care doresc sa faca poze trebuie sa achite o taxa de 10 lei, iar cei care doresc sa filmeze trebuie sa plateasca 18 lei.

Alte informatii utile:

– Telefon : 0268 238 332

– Email: info@brancastlemuseum.ro

castelul de la bran

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *