Cetatea Suceava se afla in partea de nord-est a Romaniei, in judetul Suceava, fiind localizata pe un platou la o inaltime de 70 m fata de lunca Sucevei.
Denumita si Cetatea de Scaun a Sucevei, cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de catre Petru I Musat, facand parte din sistemul de fortificatii al Moldovei cu rol de aparare.
Fortificata in secolul al XV-lea de catre domnitorul Stefan cel Mare, cetatea a fost distrusa doua secole mai tarziu, in anul 1675 de catre Dumitrascu Cantacuzino, un alt domnitor al Moldovei.
Istoria Cetatii Suceava
Construita de catre Petru Musat ca resedinta voievodala, cetatea a fost atestata documentar pentru prima data la 10 februarie 1388 si avea in acea perioada forma unui dreptunghi cu lungimea de40 msi latimea de36 m, iar la exterior, atat in fiecare colt, cat si pe mijlocul laturilor, se aflau bastioane cu latura de4 m.
Mai tarziu, Alexandru cel Bun a construit in sud un zid ce era paralel cu cel al cetatii, din dorinta de a proteja intrarea in cetate. In plus el a pavat curtea si caile de acces.
In perioada domnitorului Stefan cel Mare, cetatea a trecut printr-un proces ce avea rolul de a intari constructia existenta, care s-a desfasurat in doua etape. In prima etapa a fost construit un zid de incinta inalt de aproape15 m, care era intarit cu 3 turnuri patrate. Cea de-a doua etapa a avut loc dupa vara anului 1476 cand, in urma atacului otoman, domnitorul a realizat vulnerabilitatea cetatii si, ca urmare, la primul zid de incinta ce era lat de1,5 ma mai adaugat unul cu o grosime de 2 m. In plus, el a dispus largirea santului de aparare si a mutat intrarea pe partea de nord-est, intrarea facandu-se acum dupa ce se trecea de un pod si de cele 2 camere de garda, situate de o parte si de alta a intrarii.
Dupa ce urmasii lui Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea si Stefanitei Voda, efectueaza mici lucrari de refacere a cetatii, la 14 septembrie 1538, intimpul domniei lui Petru Rares, aceasta este cucerita de Soliman Magnificul, sustinut de boierii din Moldova nemultumiti de politica domnitorului.
In timpul unui asediu din 1563 cetatea sufera numeroase distrugeri, iar putin timp dupa aceasta Alexandru Lapusneanu o incendiaza la solicitarea turcilor care il readusesera pe tron pentru a doua domnie.
In timpul domnitorului Vasile Lupu au loc lucrari de restaurare, insa in anul 1673 cetatea este daramata de catre domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, ramanand parasita si in ruine pana in secolul al XX-lea, cand arhitectul austriac Karl A. Romstorfer efectueaza lucrari de restaurare. Tot el a realizat sapaturi arheologice, a degajat ruinele si a consolidat partile ce erau amenintate de prabusire.
Aflata in ruine in momentul actual, Cetatea Sucevei se afla din 2004 pe Lista monumentelor istorice din Suceava si este alcatuita din: Fortul Musatin, Incinta exterioara, sant de aparare, zid de contraescarpa si un sit arheologic, Platoul din fata Cetatii de Scaun.