Statiunea Arieseni, judetul Alba

Situata la o altitudine de 950 m, comuna Arieseni se afla in Muntii Bihorului, la o distanta de 40 km de orasul Campeni si 120 km de Alba Iulia.

Datorita faptului ca pe aici trece drumul national DN75, comuna Arieseni are un mare potential turistic, imbogatit si de rezervatiile naturale ce se gasesc atat aici, cat si in imprejurimi.

Zapada ce tine din luna decembrie pana in luna martie sau chiar aprilie face din Arieseni o statiune turistica unde oamenii din judetele invecinate, dar si din restul tarii, vin pentru a se bucura de practicarea sporturilor de iarna.

arieseni alba

Cea mai renumita partie de aici este partia Vartop ce ofera conditii deosebite pentru iubitorii de schi sau de alte sporturi de iarna. Partia se intinde pe o lungime de 1 km, are un grad mediu de dificultate, este dotata cu teleschi, utilaje de intretinere a zapezii si nocturna, aceasta din urma functionand doar vinerea si sambata, intre 18 si 20:30.

Dat fiind faptul ca cei care doresc sa se dea cu sania nu au voie pe partie, pentru ei a fost amenajata o panta mai mica.

Turistii care nu vin echipati pentru a practica sporturi de iarna pot inchiria echipamente atat de la comerciantii de aici, cat si de la localnici. In momentul de fata autoritatile au in plan deschiderea unor alte patru partii.

arieseni alba

Cei care ajung la Arieseni nu ar trebui sa rateze cateva obiective turistice importante din zona, precum: Pestera Scarisoara unde se gaseste cel mai mare ghetar din Romania, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Portile Bihorului, Groapa Ruginoasa ce are un aspect de colt al Canionului Colorado si in care se desfasoara un proces de eroziune ce a scos in evidenta stratele de coartite, Pestera Ursului – prima cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale, renumita pentru schelele Ursului de Caverna- si Casa Memoriala Avram Iancu.

Tot de aici pot fi vizitate manastirile Lupsa si Posada, precum si Targul de fete de pe Muntele Gaina.

schi arieseni

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *