Despre Statiunea Arieseni, Judetul Alba
Stațiunea Arieșeni – Vârtop este situată la o altitudinte de 950 de metri, la limita județelor Alba și Bihor, fiind cel mai înalt punct al trecătorii din Pasul Vârtop, aflat la 1140 de metri din Munții Bihorului. Comuna se află pe drumul național 75, drum care face legătura dintre Turda și Ștei, localitate aflându-se la 20 km de Nucet, 30 km de Ștei, 50 km de Câmpeni și 120 km de Alba Iulia.
Obiective turistice in Arieseni
Oamenii care vin în Arieșeni sosesc aici în general iarna, în special pentru practicarea schiului sau snowboard-ului pe una din cele 3 pârtii din Vârtop, mai precis Vârtop 1, Vârtop 2 și Piatra Grăitoare. Dacă nu sunteți pașionați de sporturi de iarnă, puteți oricând testa sania sau colacul pe micile dealuri din apropiere pentru o mică doză de adrenalină.
Zăpada tine în Arieșeni din luna Decembrie până în luna Martie, uneori chiar Aprilie, datorită altitudinii de peste 1000 de metri la care se află stațiunea. Iar acesta este motivul pentru care mulți oameni din partea de vest a țării vin de multe ori weekend de weekend atunci când este sezonul de iarnă.
Pentru cei care vin în timpul verii, se pot efectua o mulțime de activități în zonă, precum drumeții pe vârful din munții Bihorului, plimbări cu bicicleta sau cu atv-uri pe drumurile marcate din împrejurimi.
Dar pe lângă plimbările în natură, turiștii pot vizita diverse obiective turistice în Arieșeni precum:
- Casada Vârgiorog
- Cascada Pătrăhăițești
- Izbucul Tăuzului – un râu care iese din adâncuri aflat la baza Pietrei Tăuzului
- Groapa Ruginoasa – Valea Seacă
- Muzeul Etnografic Pătrăhaițești – un muzeu în care puteți vedea tulnice și ciubere create de meșteri populari
- Peștera Ghețarul Vârtop
- Peștera Coiba Mica
- Peștera Coiba Mare – peștera cu cea mai mare deschidere din România
- Peștera Hodobana
- Vârful Bihorul – loc care un loc de belvedere spectaculos către Țara Motilor și Țara Crișurilor
- Vârful Piatra Grăitoare – numit și “Stânca ce-ți răspunde prin ecou”
- Vârful Curcubata Mică
- Biserica Înălțarea Domnului din Arieșeni
Cascada Arieseni – ideala pentru o plimbare in natura
În apropiere de stațiunea Arieșeni se află două cascade foarte cunoscute și care pot fi vizitate relativ ușor, cu acces facil în general între lunile Aprilie și Octombrie, dar și în lunile de iarnă, dacă sunteți mai îndrăzneți.
Cea mai cunoscută cascadă din Arieșeni este Cascada Vârciorog, aflătă la 5 km vest de centrul comunei, într-o pădure de conifere aflată la baza vârfului Piatra Grăitoare, în apropierea satului Vamvucești. Căderea de peste 15 metri îi oferă un peisaj aparte, peisaj care este arie protejată.
Ca să ajungeți la cascada Vârciorog din centrul Arieșeniului, urmați DN75 spre Vârtop timp de 2.5 km până când veți vedea un indicator cu “Cascada Vârciorog” și direcția în partea stângă. Iar de acolo intrați pe un drum care merge în paralel cu râul Vârciorog pentru aproape 3 km și veți vedea marcajul cu punct galben până veți ajunge la cascadă.
Drumul până la cascada Vârciorog este relativ ușor de parcurs, traseul având o pantă relativ redusă, cu mare parte din traseu aflată prin pădure, pe malul râului, ideal pentru o plimbare într-o zi călduroasă de vară, de exemplu. Iar dacă sunteți iarna la schi și vreți să vedeți cascada, puteți întreba de o plimbare cu sania sau căruța trasă de cai.
Iar dacă aveți chef de o plimbare, dar și de o vizită la muzeu, puteți merge în satul Pătrăhăițești, unde puteți vedea atât muzeul din sat, cât și cascada Buciniș (Pătrăhăițești). La muzeu ajungeți ușor, având acces auto lejer până în sat. Ca să ajungeți până la cascadă, aveți o bună parte din drum cu acces rutier, dar ultimul kilometru trebuie să le faceți pe jos pentru a vedea cascada.
Cascada Buciniș (Pătrăhăițești) este o cascadă în două trepte care este înaltă de 13 metri. Râul care se formează în aval de cascadă este numit Buciniș, iar numele Pătrăhăițești vine de la numele satului. Cascada este vizitată de turiști în special din Aprilie până în Septembrie, dar poate fi accesată și iarna. Dacă vreți să o vedeți cu debitul cel mai mare și spectaculos, veniți în perioada de topire a zăpezilor, în general în cea de-a doua jumătate a lunii Aprilie.
Ca să ajungeți la Cascada Pătrăhăițești din Arieșeni, mergeți pe drumul national spre Vârtop aproximativ 1 km și în dreptul unui pod de beton aflat pe partea stângă veți vedea indicatoarele maro către cascadă și muzeu. Urmați de acolo drumul forestier până în satul Pătrăhăițești (drum care nu este asfaltat și necesită o urcare / coborâre prin pădure, deci aveți grijă ce mașină folosiți și în ce perioadă din an mergeți), iar din centrul satului mai aveți un drum lin de 1.5 km prin pădure pentru a ajunge la Cascadă.
Istoria Statiunii Arieseni
Localitatea Arieșeni apare în prima atestare documentară abia în 1909, sub numele de Lăpuș. Până în anul 1924 a făcut parte din comuna Scărișoara alături de satele Gârda de Sus și Scărișoara. Pe teritoriul actual al comunei este atestată documentar Biserica de lemn din Arieseni, în 1791, deci zona înaltă a fost locuită cel puțin de la finalul secolului al 18 lea. În secolul 20 zona înaltă a început să fie tot mai dezvoltată și a atras oameni, în special oameni care căutau pășuni pentru animale.
În ultimii 30 de ani însă, altul a fost motorul economic al comunei, mai precis turismul, comuna având o mulțime de obiective turistice pe teritoriul acesteia, dar și câteva pârtii de schii care atrag amatorii de sporturi de iarnă.
Traseul ideal intre Timisoara si Arieseni
Dacă vrei să vii din Timișoara către Arieșeni, cea mai bună opțiune și realist, cam singura opțiune practică, este să folosești mașina pentru a ajunge sus în stațiune. Din Timișoara ai 3 opțiuni bune pentru a ajunge la Arieșeni.
- Cel mai scurt traseu oferit și de Maps sau Waze este cel pe Arad – Șiria – Pâncota – Buteni – Vârfurile – Ștei și apoi mai departe prin Arieșeni, fiind și cel mai scurt, având 239 de kilometri. Singura variație pe care o pot recomanda pe acest traseu e să mergeți de la Pâncota spre Ineu și apoi spre Buteni, dacă doriți să evitați dealurile dintre Cuied și Silindia, traseul prin Ineu având 9 km în plus.
- Al doilea cel mai scurt traseu este cel pe A1 dinspre Timișoara spre Făget, ieșiți la ieșirea de la Traian Vuia și mergeți în Făget iar de acolo în stânga către Săvârșin (drumul prin pădure este decent, dar are și destul zone denivelate în județul Timiș), iar de acolo stânga pe drumul național 7 spre Arad până după localitatea Vărădia de Mureș, după care veți vedea un Petrom mai mare, iar acolo trebuie să faceți dreapta spre Gurahonț. Drumul este ok, asfaltat, dar aveți pante de 12-13 % în zona de urcare de după Slatina de Mureș, deci vedeți cu ce mașină mergeți și cât de încărcați sunteți). Iar de la Gurahont urmați același traseu prin Vârfurile – Ștei până la Arieșeni. Traseul are 247 km
- A treia variantă este să mergeți pe A1 de la Timișoara până la Deva, iar la ieșirea de la Deva să țineți drumul de Brad. De la Brad aveți două variante, în funcție de unde trebuie să ajungeți. Puteți merge pe DN 74 prin Abrud, Câmpeni și apoi continuați pe DN 75 spre Arieșeni și acel traseu are 270 km, sau puteți urca pe DN 76 în continuare până către Vârfurile și să urmați același traseu ca mai sus până la Arieșeni, acest drum având 280 de km, dar fiind într-o stare ceva mai bună decât drumul prin Abrud-Câmpeni.
Desigur, în funcție de situație, mai pot fi și scurtături care pot fi luate, dar în mare, acestea sunt cele 3 opțiuni pe care le aveți pentru a ajunge de la Timișoara la Arieșeni.
Harta obiectivelor turistice din imprejurimea statiunii Arieseni
Pe lângă obiectivele turistice aflate în stațiunea Arieșeni – Vârtop, dacă ai mașina la dispoziție și vrei să vizitezi și alte locuri interesante în zonă, ai o mulțime de opțiuni
- Peștera Scărișoara – una dintre cele mai cunoscute peșteri din țară, având cel mai mare ghețar din țară
- Peștera Urșilor – prima cavitate subterană care a fost amenajată la nivelul tehnici mondiale, fiind renumită pentru scheletele Ursului de Cavernă
- Peștera Poarta lui Ionele
- Peștera Porțile Bihorului
- Cheile Sighiștelului
- Piatra despicată și galeriile romane de la Roșia Montană
- Casa Memorială Avram Iancu – aflată în satul Incești, e o casă de lemn extrem de bine întreținută și refăcută, având un acces facil pe drum asfaltat.
- Casa Memoriala Horea, aflată în comuna cu același nume
- Dealul cu Melci – formațiune cu o cascadă de mici dimensiuni și cu pietre în care se află cochilii fosilizate
- Mănăstirea Lupșa – aflată în satul cu același nume de pe valea Arieșului
- Târgul de fete de pe muntele Găina – un eveniment anual din data de 20 Iulie, aflat în apropiere vârfului Găina, este o sărbătoare a moților din Avram Iancu. Dacă pe vremuri era un târg de pețire, în secolul 21 este un prilej de petrecere și dans popular pentru oamenii din acest ținut.
Stațiunea Arieșeni – Vârtop are o mulțime de obiective turistice aflate în apropiere, trebuie doar să dorești să călătorești și să vizitezi ceea ce are de oferit Parcul Natural Apuseni.
Pingback: Ski, Harta si Live Webcam Arieșeni - Vârtop - Harta Turistului