Ski, Harta si Live Webcam Arieșeni – Vârtop

Arieseni-partia-Vartop-1

Despre Statiunea Arieseni, Judetul Alba

Stațiunea Arieșeni-Vârtop se află în munții Bihorului, iar stațiune propriu-zisă cu pârtiile de schi se află fix la limita județelor Alba și Bihor, la o altitudine maximă de 1250 de metri în Pasul Vârtop, în vârful pârtiilor.

Avem un articol special pe acest site dedicat în întregime locurilor interesante de vizitat din Stațiunea Arieșeni, dacă vreți să aflați mai multe.

Ski la Arieseni – Vartop – tot ce trebuie sa stii

Dacă dorești să te bucuri de snowboard sau ski la Arieșeni, ai trei pârtii pe care poți să cobori și să te bucuri de practicarea acestor sporturi de iarnă. Acestea sunt:

 1. Pârtia Vârtop 1 – Prima pârtie construită în Arieșeni, are o lungime de 800 de metri și o diferență de nivel de la vârf la bază, este o pârtie dotată cu teleschi și nocturnă cu lumini portocalii, pentru cei care vor să se distreze pe pârtie și după lăsarea întunericului. La capatul de jos al pârtiei veți găsi o mulțime de locuri de unde puteți închiria echipamentul potrivit pentru a practica sporturile de iarnă, alături de câteva locații unde puteți lua o pauză și servii o băutură caldă sau ceva rapid de mâncare.
 2. Pârtia Vârtop 2 – pârtie aflată în paralel cu pârtia Vârtop 1, aceasta a fost prima pârtie dotată cu tunuri de zăpadă, făcând din această pârtie un loc bun de mers chiar și când zăpada nu cade din cer, atât timp cât temperaturile se menține sub 1 grad celsius. E o pârtie de începători, în care puteți să vă învățați mai ușor cu schiatul, fiind o pârtie scurtă, de 430 de metri, cu o diferență de nivel de 105 metri, având de asemenea nocturnă disponibilă (cu lumină albă)
 3. Pârtia Piatra Grăitoare – cea mai nouă pârtie din stațiune, fiind dotată și cu telescaun debraiabil (viteza de coborâre a scaunelor este mai mică pentru o mai ușoară urcare și coborâre a schiorilor), cu fiecare set de scaune putând transporta câte 4 persoane. Pârtia are aproape 1000 de metri și sunt 2 variante de coborâre de pe aceasta: o pârtie roșie și una neagră, pentru schiori avansați. Și această pârtie are nocturnă cu lumini de culoare albă.

Trecerea între pârtiile Vârtop 1 si Vârtop 2 este foarte facilă, acestea fiind despățite doar în partea de jos de un gard de plasă. Între pârtiile Vârtop 1 și Piatra Grăitoare se poate ajunge pe un traseu ce pleacă din vârful pârtiei Vârtop 1 în sus prin pădure până la pârtia Piatra Grăitoare, foarte aproape de locul în care se separă pârtia roșie de cea neagră.

Și în caz de orice incident, deși nedorit, salvamontiștii din județele Alba și Bihor sunt prezenți în zonă pentru a asigura asistență medicală și de prevenție. Salvamontiștii din Bihor au și o bază aflată între cele 2 mari pârtii din stațiune, iar salvamontiștii din Alba au o bază la 2 km de pârtii în satul Bubești din comuna Arieșeni.

Skipass Arieseni – costuri si informatii utile

Dacă dorești să schiezi la Arieșeni, probabil este bine să ai un ski pass la îndemână pentru zilele în care dorești să stai pe pârtie.

Pârtia Piatra Grăitoare are următorul program de funcționare în timpul sezonului:

Luni: 12:00-17:00 
Marti – Joi: 10:00-17:00
Vineri: 10:00-18:00
Sambata: 10:00-20:00
Duminica: 10:00-18:00

Tarifele de funcționare pentru pârtiile din Arieșeni – Vârtop sunt următoarele:

Vârtop 1:

 • Adulți: 6 lei/urcare, 35 lei/zi (50 urcări), 150 lei/sezon
 • Copii (sub 12 ani): 3 lei/urcare, 25 lei/zi (50 urcări), 100 lei/sezon
 • Abonament familie: 200 lei/sezon (2 adulți și 2 copii)

Vârtop 2:

 • Adulți: 5 lei/urcare, 30 lei/zi (50 urcări), 120 lei/sezon
 • Copii (sub 12 ani): 2,5 lei/urcare, 20 lei/zi (50 urcări), 80 lei/sezon
 • Abonament familie: 160 lei/sezon (2 adulți și 2 copii)

Piatra Grăitoare:

 • Adulți: 7 lei/urcare, 40 lei/zi (50 urcări), 180 lei/sezon
 • Copii (sub 12 ani): 3,5 lei/urcare, 30 lei/zi (50 urcări), 120 lei/sezon
 • Abonament familie: 240 lei/sezon (2 adulți și 2 copii)

Starea partiilor si stratul de zapada la Arieseni

Zăpada la Arieșeni vine de obicei la începutul lunii decembrie și ține până undeva la jumătatea lunii martie, deși în ultimii ani trendul acesta a fost schimbător. Fiind o zonă înaltă, din momentul în care începe să se depună zăpadă consistentă, în general se poate schia și pârtiile se deschid și se întrețin.

Starea partiilor si stratul de zapada la Arieseni

Pentru a afla live starea pârtiilor din Arieșeni, iată aici mai multe informații:

(surse în curs de actualizare)

Iar dacă vrei să vezi vremea de azi și pe următoarele zile, ia de aici vremea Arieșeni:

ARIEȘENI Vremea

Partia Arieseni – istoric si evolutie

Istoria pârtiilor de schi din Arieșeni-Vârtop este strâns legată de dezvoltarea turismului și a sporturilor de iarnă în Munții Apuseni, o regiune cunoscută pentru peisajele sale pitorești și condițiile naturale favorabile practicării schiului. În timp, această zonă a devenit una dintre destinațiile preferate pentru iubitorii de sporturi de iarnă din România, cu o dezvoltare semnificativă în ultimele decenii.

Înainte de a deveni o destinație populară pentru schi, Arieșeni și Vârtop erau cunoscute mai ales pentru frumusețea naturală și pentru tradițiile locale. Schiul și alte activități de iarnă se practicau la nivel local, mai mult din plăcere decât în cadrul unor facilități organizate.

Dezvoltarea stațiunii Arieșeni-Vârtop

Anii ’70 și ’80 au marcat începutul unei perioade de dezvoltare a infrastructurii pentru turism în Munții Apuseni, inclusiv construirea de pârtii de schi, teleschiuri și alte facilități necesare practicării sporturilor de iarnă. Interesul crescut pentru activitățile de iarnă a stimulat dezvoltarea stațiunii Arieșeni-Vârtop, transformând-o treptat într-un centru important pentru schi în regiune.

Modernizarea facilitățiilor la Arieșeni

În ultimele decenii, s-a pus un accent tot mai mare pe modernizarea și extinderea facilităților de schi din Arieșeni-Vârtop. Au fost adăugate noi pârtii, modernizate instalațiile de teleschi și telescaun, și îmbunătățite serviciile pentru turiști. Aceste îmbunătățiri au atras un număr și mai mare de vizitatori, consolidând reputația stațiunii ca destinație de top pentru schi.

Prima pârtie de schi la Arieșeni a fost creată la finalul anilor 90, iar de atunci a atras o mulțime de oameni din județele învecinate care doreau să își petreacă câteva zile din iarnă aici.

Printre pârtiile care au contribuit la faima Arieșeni-Vârtop se numără Pârtia Vârtop 1, Pârtia Vârtop 2 și Pârtia Piatra Grăitoare. Fiecare dintre aceste pârtii oferă diferite grade de dificultate, fiind potrivite atât pentru începători, cât și pentru schiorii experimentați.

Vremea la Arieseni – cand este ideal sa iti planifici vacanta

Perioada ideală pentru a-ți planifica o vacanță la schi în Arieșeni depinde de condițiile meteorologice și de deschiderea sezonului de schi, care variază de la un an la altul în funcție de cantitatea de zăpadă și de temperaturile înregistrate. În general, sezonul de schi în Arieșeni-Vârtop și în alte stațiuni din România începe în decembrie și se poate întinde până în martie sau chiar aprilie, în funcție de condițiile de zăpadă.

 • Decembrie: Este luna în care se deschide de obicei sezonul de schi, cu sărbătorile de iarnă aducând un număr mare de turiști. Este o perioadă ideală pentru cei care doresc să combine schiul cu sărbătorirea Crăciunului și a Anului Nou într-un cadru montan pitoresc.
 • Ianuarie și Februarie: Aceste luni sunt considerate de mulți ca fiind cele mai bune pentru schi, datorită probabilității ridicate de zăpadă abundentă și condiții ideale pe pârtii. Temperaturile pot fi mai scăzute, ceea ce menține zăpada într-o stare bună pentru schi.
 • Martie: Deși temperaturile încep să crească, adesea mai sunt condiții bune de schi, mai ales în primele săptămâni ale lunii. Este o perioadă bună pentru cei care preferă schiul în condiții mai puțin friguroase.
 • Aprilie: Schiul în aprilie este posibil, dar depinde mult de condițiile meteo din anul respectiv. În unele sezoane, zăpada rămâne suficientă pentru activități de schi, în special pe pârtiile la altitudini mai mari. În ultimii ani însă, stratul de zăpadă a fost destul de mic și nu a permis practicarea sporturilor de iarnă la Arieșeni în luna Aprilie

Câteva sfaturi pentru planificarea vacanței la Arieșeni

 • Urmărește prognoza meteo: Condițiile de zăpadă pot varia, așa că este bine să urmărești prognoza meteo și informațiile despre starea pârtiilor din Arieșeni-Vârtop înainte de a-ți rezerva vacanța.
 • Evită aglomerația: Dacă preferi pârtiile mai puțin aglomerate, planifică-ți vacanța în afara vacanțelor școlare sau a sărbătorilor oficiale, când fluxul de turiști este mai mare.
 • Rezervă din timp: Pentru a beneficia de cele mai bune oferte de cazare și pentru a te asigura că găsești loc, este recomandat să îți faci rezervările cu câteva zile sau săptămâni înainte, mai ales dacă plănuiești să călătorești în perioadele de vârf.

Webcam Live Arieșeni

Dacă vrei să vezi starea pârtiilor din Arieșeni live, ai aici câteva resurse web legate de webcam Arieșeni

(sursele inițiale au fost eliminate, vom avea linkuri noi în curând)

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *