Padurea de larice de la Vidolm

La 25 km vest de Turda si 2km sud de satul Vidolm, comuna Ocolis, intre paraiele Urdasul si Pastaia, afluenti ai Ariesului si culmea Coltul Rosu de pe muntele Bedeleu, se gasesc un frumos si falnic Codru Secular de larice (Larix decidua ssp. Carpatica), care se intinde pe o suprafata de peste 90 de hectare, cu exemplare ce ating inaltimea de 40m si un diametru de 1,50 m.

Gasind conditii favorabile de vegetatie, laricele s-a regenerat bine aici pe cale naturala: astazi el s-a intins pana la limita superioara a Coltului Rosu si chiar mai sus in Bedeleu, fiind de regula raspandit pe terenuri cu pante foarte mari.

Statiunea in care vegheaza laricele sunt localizate in etajul montan inferior al fagetelor pure si al laricetelor, la altitudini cuprinse intre 700 si 1200 m, pe versanti repezi si abrupti de cele mai multe ori, cu stanca la suprafata. Avand in vedere productivitatea mai mare a larcielui, conditiile stationare in care vegeteaza, portul sau decorativ frumos, precum si existenta in statiune a unor elemente de mare insemnatate floristica si fitogeografica: murul de stanca (rubus saxatilis), sorbul dacic (sorbus dacica), umbelifera rara (Pleurospermum austriacum) si orchideea (goodyera repens). Laricelede la Vidolm reprezinta un adevarat punct de atractie, atat pentru turistii ajungi prin partile Turdei, cat si pentru naturalistii din tara noastra.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

1 thoughts on “Padurea de larice de la Vidolm

  1. Pingback: polimedia.us/fain/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *