Adelaide este un oras in Australia, capitala a statului Australia de Sud si port la Oceanul Indian, numarand 1,07 milioane de locuitori. Limba oficiala vorbita este engleza iar moneda folosita este dolarul australian.
De la numele reginei Adelaide
Coastele Australiei meridionale au fost descoperite in 1627 de Pieter Nuyts si Francosi Thijssen, dar nu au fost explorate decat incepand cu 1802 de catre navigatorii Matthew Flinders din Anglia si francezul Nicolas Baudin, care au realizat primele harti. Regiunea Adelaide a fost reperata de capitanul Collett Barker, in 1831, dar, timp de mai multi ani, asezarile au fost rudimentare, incat portul a fost numit Port-Misere de primii colonisti care au debarcat aici. Pana la sosirea europenilor, zona a fost locuita de populatia Kauna. In 1836 orasul a fost fondat la poalele muntilor Lofty si a primit numele reginei Adelaide, sotia regelui Angliei, William IV. Municipalitatea a fost oficial recunoscuta in 1840.
Bogatia solului si fertilitatea campiilor din jur au favorizat o dezvoltare rapida. Adelaide a fost colonizat de catre oameni liberi, nu de detinuti, dar nu a primit sprijin financiar din partea guvernului britanic. Rezultatul a fost pozitiv, in sensul ca beneficiile obtinute au fost pastrate pe plan local pentru dezvoltare. Colonistilor li s-a promis libertate civila si religioasa, de aceea aici au sosit luternai persecutati in Prusia. Dezvoltarea orasului a cunoscut cicluri de crestere bruste si decaderi. Intre 1870-1880 au fost construite numeroase cladiri monument care mai dainuie si astazi. O expansiune rapida a avut loc in timpul primului razboi mondial si in anii care au urmat acestuia. Dupa al doilea razboi mondial au sosit emigranti din Europa, mai ales din Italia, care au adus cu ei cultul cafenelelor ce dau o ambianta relaxanta. In anii 1960-1970, Australia de Sud a facut pasi importanti in domeniul reformelor politico-sociale. Au fost inlaturate discriminarile rasiale si sexuale, s-a eliminat pedeapsa cu moartea si s-au oferit drepturi de proprietate aborigenilor. In prezent Adelaide este in continua dezvoltare, aceasta fiind incetinita totusi de criza financiara inceputa in 2008.
Balena Uriasa
Adelaide are multe fantani frumoase atat in interiorul, cat si in imprejurimile orasului. Muzeul de Istorie Naturala prezinta un urias schelet de balena si o colectie impresionanta de artefacte aborigene. Gradina Zoologica din Adelaide este una dintre cele mai vechi din Australia. Galeria de Arta a Australiei de Sud, care e afla langa South Australian Museum, este de asemenea una dintre cele mai frumoase de pe continentul australian. Galeria are o colectie de sculpturi de Rodin, a doua din lume ca marime. Muzeul maritim exploreaza istoria maritima a Australiei de Sud. Biblioteca de stat include o incredibila variatie de colectii. Festival Centre este sediul Festivalului Adelaide, cu o varietate de spatii de spectacole si galerii. In amfitearul de afara se sutin, vara, in zilele de duminica, concerte rock gratuite. Glenelg este cea mai populara plaja din Adelaide. Aici se afla un amuzant parc de distractii dotat cu cele mai moderne instalatii. The Old Gum Tree marcheaza locul unde a fost citita proclamatia Australiei de Sud, in 1836. Exista un tramvai care leaga centrul orasului de plaja Glenelg.
Leaganul bucatariei australiene
Mancare buna si vin excelent se gasesc din plin la Adelaide. De fapt, exista aici cele mai multe restaurante pe cap de locuitor. In Adelaide a fost creata, in mare parte, bucataria australiana. Amatorii de cumparaturi au la dispozitie Rundle Mall si pot degusta arome unice in Piata Centrala. In schimb, pentru vizitatorii fascinati de viata de noapte, Hindley Street si West End le ofera un paradis al surprizelor. Adelaide este capitala australiana a vinului, sase din cele mai bune zece vinuri din Australia sunt produse la numai cateva ore de plimbare de oras.