Apele minerale in Romania

Romania dispune de bogate resurse de ape minerale, care reprezinta o bogatie de seama. Geneza si aparitia apelor minerale sub forma izvoarelor sunt legate de prezenta faliilor de adancime, de existenta lantului muntos vulcanic, de zacamintele de petrol, gaz metan, carbuni si sare.

In aproximativ 500 de localitati din tara au fost puse in evidenta, prin aparitii la zi si in foraje, peste 2000 de izvoare si zacaminte de ape minerale. Acestea perzinta o mare varietate de tipuri de mineralizare, cu compozitie chimica, termalitate, continut in gaze, radioactivitate diferite.

In regiunile sedimentare domina apele clorosodice simple (in zonele diapirice din Subcarpati si Depresiunea Transilvaniei), cele complexe (ape fosile, legate de zacamintele de hidrocarburi) si apele sulfate si sulfuroare, ale caror geneza este legata de depozitele paleogene si neogene bogate in sisturi bituminoase, cristale de pirita si marcasita.

In regiunile de munte domina apele feruginoase, carbonate (feroase), calcice, magneziene. In aureola mofetica a Carpatilor Orientali si in Campia Banato-Crisana aceste ape contin dioxid de carbon; in aria de solfatara apele contin hidrogen sulfurat.

Apele oligominerale (au o cantitate mai mica de saruri) sunt mai frecvente in Campia Banato-Crisana si in sectorul mijlociu al Muresului.

Apele radioactive apar in interiorul arcului carpatic in regiuni cu roci intrusive (Muntii Gilau), eruptive (Tusnad, Santimbru Ciuc) si pe linii de falii adanci (Baile Herculane).

Apele termale se ivesc pe liniile de falie din vestul tarii (Calacea, Vata, Moneasa, Tinca, Baile Felix, Baile Herculane, Calan, Geoagiu), in regiunile cu gradienti geotermici ridicati, in eruptiv (Toplita) si in campia de vest (langa Oradea, la 1800 m adancime apa are 90 de grade celsius).

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *