Abrud, judetul Alba

Orasul Abrud face parte din judetul Alba-Iulia si are o populatie de 4.944 de locuitori conform recensamantului din anul 2011. In teritoriul sau administrativ intra localitatile Abrud-Sat, Gura Cornei si Soharu.

Orasul se afla la poalele Dealului Stiurt, iar aici au fost descoperite dovezi ale asezarilor daco-romane. Abrud a fost mentionat in documente pentru prima data in anul 1215. Odata cu anul 1427 localitatea devine oras, fiind cel de-al doilea centru important din Tara Motilor. Mai tarziu, in 1491, Abrud a devenit un oras liber.

Abrud

Pe vremea romanilor in Abrud existau foarte multe zacaminte aurifere, iar descoperirile arheologice au scos la iveala importante vestigii romane.

Din punct de vedere economic, principala activitate a locuitorilor din Abrud o constituie mineritul si cresterea animalelor.

Abrud, judetul Alba

Printre obiectivele turistice importante ale orasului Abrud se numara:

– Cladirile istorice ce se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului din anul 2004: Biserica “Sfintii Apostoli”, Biserica Romano-Catolica, Casa si poarta, precum si o manastire mica ce dateaza din secolul al XVIII-lea si care a scapat neatinsa atunci cand generalul Adolf von Buccow a ordonat distrugerea manastirilor ortodoxe din Ardeal

– Casa lui Ioan Buteanu – locul in care la data de 3 aprilie 1848 s-au adunat revolutionarii romani din Apuseni

– Casa tribunului Ioan Sulutiu – Ioan Sulutiu a fost gazda revolutionarilor A. Golescu si B. Iscovescu

– Casa memoriala Alexandru Ciura – aici a locuit in copilarie scriitorul Alexandru Ciura. Tot aici s-au intalnit si Nicolae Balcescu si Avram Iancu. In prezent in casa se afla o expozitie cu documente despre istoria Abrudului, mai ales din perioada 1848-1849

– Monumentul Eroilor Neamului – se afla in cimitirul Bisericii Ortodoxe din Abrud si a fost construit in memoria romanilor ce au murit in Primul Razboi Mondial.

In Abrud se poate ajunge fie pe cale rutiera pe ruta DN74 Alba Iulia – Abrud – Brad, fie pe cale feroviara pe linia ferata Abrud – Turda.

Abrud

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau google plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *