Zalau, judetul Salaj

Resedinta judetului Salaj, orasul Zalau se afla in nord-vestul Romaniei si are o populatie de 53.308 de locuitori conform recensamantului realizat in anul 2011.

Zalau

In urma cercetarilor arheologice s-a ajuns la concluzia ca municipiul Zalau a fost locuit inca de acum 6500 de ani, din perioada neoliticului. Orasul a fost atestat documentar pentru prima data in Gesta Hungarorum ce a aparut in anul 1200. Potrivit acestuia Zalaul era o asezare inca din anul 900. Pana in anul 1542 cand a inceput sa apartina Transilvaniei, orasul s-a aflat sub administratia episcopatului catolic de Oradea.

Zalaul de meses

Zalaul a devenit la 1 august 1473 oras targ, fiind astfel scos de sub dominatia comitatului si primind dreptul la comert liber cu toata tara.

Prezentat in trecut sub numele de Ziloc, Zilah, Zila, Szilaj, Szilaju, Zilah si intr-un final Zalau, orasul a cunoscut o etapa importanta de dezvoltare in anul 1571 sub domnia lui Stefan Bathory si in anul 1600 sub domnia lui Mihai Viteazu, ca imediat dupa preluarea Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic sa treaca printr-un declin datorita importurilor.

Parcul de marmura Zalau

Resedinta judetului Salaj in perioada interbelica, Zalaul a devenit in anul 1979 municipiu, fiind in prezent un important centru industrial al judetului.

In secolul XX a inceput industrializarea orasului prin exploatarea carierei de piatra rosie de pe Meses si dezvoltarea industriilor: metalurgica, constructiilor de masini, de prelucrare a lemnului si a cauciucului, alimentara, textila si a materialelor de constructii. Tot in aceasta perioada au aparut doua mori, fabrica de caramica si a fost introdus curentul electric.

Zalau

Cei pasionati de munte au posibilitatea de a pleca pe cele trei trasee montane existente in apropierea orasului Zalau: traseul “La ciresi” pe parcursul caruia pot fi admirate varfurile Magura Stanii, Cota 705, Mezesul, Manastirea, Osoiu Mic si Osoiu Mare, traseul “Cota 705” ce duce chiar pe Cota 705 si traseul “Izvorul Salamandrelor” unde pe vremuri puteau fi observate foarte multe salamandre.

Monument Zalau

Printre obiectivele turistice care mai pot fi vizitate in Zalau se numara:

– Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – a fost ridicat in anul 1951 si contine tezaure monetare alaturi de obiecte ce au apartinut daco-romanilor

muzeul de istorie si arta zalau

– Galeria de Arta Ioan Sima

– Catedrala ortodoxa “Sf. Vineri”

Catedrala Ortodoxa

– Biserica ortodoxa “Sf. Treime”

Biserica Sfanta Treime Zalau

– Biserica ortodoxa “Sf. Stefan”

Biserica ortodoxa Sfantul Stefan Zalau

Daca doriti sa vizitati orasul Zalau si nu aveti unde sa stati, las aici un link cu hoteluri Zalau.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *