Casa Macri, judetul Galati

Casa Macri reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Galati. Casa care e acum pe Lista Monumentelor Istorice, se afla pe strada Domneasca, nr. 80 din Galati.

Povestea spune ca inainte pe acest loc se afla casa unui general pe nume Alexandru Cernat, comandant roman din timpul razboiului de independenta (1877-1878). Acesta a vandut casa unui mosier, Dimitrie Climis, care dorea sa i-o dea fiicei sale, Elena. Aceasta din urma s-a casatorit cu doctorul Nicolae Macri, iar in momentul in care cei doi soti se aflau la Constantinopol, Dimitrie Climis a ramas sa se ocupe de renovarea constructiei. El a semnat un contract cu doi italieni prin care cei doi se angajau sa distruga imobilul si sa construiasca unul nou. Asa a aparut astfel casa familiei Macri, a carei constructie a fost finalizata in anul 1910, fiind formata din trei corpuri.

Datorita faptului ca in anul 1927 tatal lui Nicolae Macri, Christofer Macri, a devenit Consul onor al Portugaliei la Galati, in noul imobil a inceput sa functioneze Consulatul Portughez care era gazda mai multor receptii, intruniri sau discutii intre reprezentatii consulari la Galati. Invitat la unul dintre aceste evenimente a fost George Enescu, care a cantat la o orga construita la comanda in Germania si care se afla acum in salonul de receptii, fiind parte a arhitecturii interioare.

Consulatul a functionat aici pana la 14 iulie 1948, dupa care imobilul a fost nationalizat, transformandu-se in sediu de intreprinderi, sediu pentru Uniunea Tineretului Comunist sau sediu pentru Colegiul Medicilor.

Casa Macri a redevenit proprietatea familiei Macri in anul 1997, in urma unui lung proces de revendicare imobiliara.

casa macri galati

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *