Turnu Magurele, judetul Teleorman

Turnu Magurele se afla in partea de sud a Romaniei, in judetul Teleorman, aproape de locul in care se intalnesc raul Olt si Dunarea. Municipiul are o populatiei de 30.089 de locuitori (2002) si are un rol important pentru economie datorita faptului ca este port la Dunare.

Invecinat la nord si nord-vest cu comuna Lita, la est cu comuna Ciuperceni si la sud cu Dunarea, orasul se intinde pe o suprafata de 10719,7 ha, imprejurimile sale fiind dominate de Campia Romana.

Relieful este caracterizat de campiile joase precum lunca Dunarii si lunca Oltului si spatiile interfluviale reprezentate de terasele Dunarii aflate la o altitudine cuprinsa intre 60 si 175 de metri.

Desi dispune de putine resurse exploatabile din subsol, Turnu Magurele utilizeaza nisipul si pietrisul din zona in industria materialelor de constructii, iar solul bogat in aluviuni este potrivit pentru desfasurarea agriculturii.

Clima temperat-continentala specifica locului in care este situat municipiul se caracterizeaza prin cantitati scazute de precipitatii, frecvente perioade de seceta, amplitudini mari ale temperaturii aerului etc.

Municipiul Turnu Magurele a luat nastere in anul 1836, la 27 februarie, la dorinta lui Alexandru Ghica, domnitor al Tarii Romanesti intre 1836-1842. Asezarile omenesti de aici exista inca din antichitate, cand in zona se afla un cadastru roman ce a constituit ulterior sursa multor dovezi.

Tezaurul monetar alcatuit din monede de argint descoperit in urma cercetarilor arheologice arata faptul ca in zona a existat inainte o asezare geto-daca ce dispunea de resurse economice semnificative, fapt ce ii permitea sa aiba relatii de schimb cu regiunile aflate in partea de sud a peninsulei Balcanice.

Un rol important l-a jucat in trecut cetatea medievala Turnu, situata in lunca Dunarii, la 4 km de oras. Aceasta avea sarcina de a apara Tara Romaneasca, mai ales pe vremea cand era domnitor Mircea cel Batran.

Port la Dunare inca din vechi timpuri, portul Turnu Magurele reprezinta locul in care se desfasoara numeroase tranzactii comerciale.
Cheiul de piatra al portului a fost construit in 1906, iar cladirea navigatiei fluviale in 1910, an in care portul era cel de-al 4-lea port romanesc la Dunare. Desi avea o activitate portuara nesemnificativa, momentul cheie in dezvoltarea portului a fost reprezentat de constituirea Combinatului de ingrasaminte in anul 1860. In prezent portul este dotat cu instalatii moderne de incarcare-descarcare si o cladire ce reprezinta gara fluviala.

Turnu Magurele este din aprilie 2010 punct de trecere a frontierei intre Romania si Bulgaria, trecerea facandu-se prin intermediul unui bac.

La Turnu Magurele se poate ajunge cu trenul prin intermediul caii ferate Turnu Magurele Port – Turnu Magurele – Salcia
– Rosiori Nord sau cu masina prin intermediul retelei de transport rutier ce cuprinde: DN52 (50 km), DN51A (60 km), DN54 (33 km), DN65A (45 km), DJ546 (30 km), DC39 (5 km).

In Turnu Magurele turistii pot vizita:

– Catedrala ortodoxa – ridicata din caramida intre 1900-1902 de catre inginerul Dimitrie Maimarolu, imbina stilul baroc (observat la turlele din fata) cu influenta bizantina

– Ruinele cetatii medievale Turnu – situata in sudul municipiului, la 4 km, cu rol de aparare in Tara Romaneasca, a fost transformata in raia turceasca dupa ce a fost cucerita de otomani la sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran. Abia in 1829 teritoriul sau a reintrat in posesia Tarii Romanesti in urma tratatului de pace de la Adrianopole din 1829, dupa ce fusese daramata.

ruinele cetatii turnu

– Parcul central “Gradina Publica” – infiintat in 1876 si cu o suprafata de 2 ha, se prezinta vizitatorilor cu arbori precum “Sophora japonica”, cu un castan numit “Aesculum hipocastum”, cu tufe de “Paemonia arborea” sau de “Mahonia aquifolium”

– Tribunalul – Palatul de justitie – a fost construit in 1893

– Plaje la malurile Dunarii si Oltului

Orasul tine la traditii, motiv pentru care locuitorii de aici sarbatoresc in fiecare an Dragaica in luna iunie, ce marcheaza inceperea secerisului, precum si sarbatoarea Zerezeanu din 1 februarie, cand se sfinteste vita-de-vie.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *