Statiunea Busteni, judetul Prahova

Cu o populatie de 10463 de locuitori, orasul Busteni se afla in nordul judetului Prahova, la poalele Muntilor Bucegi, in regiunea Muntenia si se intinde aproximativ 7 km de-a lungul vaii Prahovei.

Datorita panoramelor impresionante pe care le are si dotarilor de care dispune, este una dintre cele mai populate statiuni montane din tara, numerosi turisti venind aici anual, mai ales pentru a practica sporturi de iarna.

telecabina busteni

partia kalinderu busteni

Scurt istoric

Desi nu exista niciun document care sa ateste inceputurile localitatii, primul moment reprezentativ a avut loc la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand a fost intemeiat catunul “Izvorul” de catre domnitorul Mihai Sutu, impreuna cu alte 24 de familii de scutelnici, catun ce a reprezentat “sursa de inspiratie” pentru asezarile aparute mai tarziu in zona (Busteni, Azuga, Poiana Tapului).

Inaintea acestui eveniment in zona exista o singura locuinta, un han denumit “Slonul de piatra” unde negustorii de obicei faceau popas, mancau si isi adapau caii.

Primele case din zona au fost construite in 1793 de Vasile Dregus si Nita Enache, pe Valea Alba, iar in 1846 au inceput lucrarile pentru constructia soselei ce avea sa lege Campina de Predeal. 30 de ani mai tarziu s-a instalat o cale ferata ce favoriza accesul viitorilor turisti.

Au aparut treptat in zona o biserica, scoala si o fabrica de hartie. Tot pe atunci a aparut si schiul, adus de cei care veneau in vacanta din strainatate, fapt ce a favorizat aparitia constructiilor din zona,cresterea numarului turistilor si implicit o dezvoltare cat mai complexa a statiunii.

statiunea busteni

Clima

Statiunea turistica Busteni are, la fel ca Azuga, o clima de tip subalpin, specifica culoarului Prahoveanu, cu veri racoroase si ierni blande.

Atractii turistice Busteni

Ca orice alta statiune montana, este dotata cu partii de schi, iar amenajarile de aici sunt moderne. Exista numeroase oferte de cazare, iar cei de aici incearca sa le faca turistilor sederea cat mai placuta, sperand astfel sa-I convinga sa revina.

Privelistea pe care o ofera statiunea este impresionanta, iar aerul este proaspat si puternic, departe de “norul de praf” al oraselor.

In zona statiunii exista numeroase obiective turistice ca:

–          Casa scriitorului Cezar Petrescu, actualul Muzeu Memorial Cezar Petrescu (1918)

–          Castelul Cantacuzino (1910)

–          Biserica Domneasca (1889)

–          Manastirea Caraiman

–          Monumentul “Ultima Grenada” (1928)

De asemenea, zona cuprinde 2 rezervatii naturale: Abruptul Bucegilor si Rezervatia Naturala Complexa Pestera Ialomitei, fiind infratita cu alte 5 rezervatii: Rezervatia Complexa Cheile Tatarului, Rezervatia Complexa Muntele si Cheile Zanoagei, Rezervatia Complexa Cheile Orzei, Rezervatia geologica Plaiul Hotilor si Punctul Fosilifer Vama Strunga.

Ca monumente naturale mai intalnim in Busteni: Babele si Sfinxul, formate prin dezagregari datorate alternantei inghet-dezghet in combinatie cu actiunea apei si a vantului.

statiunea busteni prahova

cascada urlatoarea

busteni

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *