Sinaia, judetul Prahova

Vechea resedinta de vara a regelui Carol I, Sinaia se afla la poalele Muntilor Bucegi, in judetul Prahova, la 50 km in parte de sud fata de Brasov, 60 km nord-vest de Ploiesti si 123 km fata de Bucuresti.

Statiune turistica si balneo-climaterica, are o altitudine cuprinsa intre 767 m si 1055 m si este amplasata pe valea raului Prahova.

Conform recensamantului din 2002, Sinaia are o populatie de 12512 locuitori, iar rezultatele provizorii ale recensamantului din anul 2011 arata ca aceasta este de 9975 locuitori.

sinaia

Scurt istoric

Primii locuitori care s-au stabilit in zona in care se afla astazi Sinaia, nelocuita pana in secolul al XVII-lea, au fost calugarii Manastirii Sinaia impreuna cu niste scutelnici a caror sarcina era de a pazi manastirea si de a cultiva pamanturile acesteia.

In anul 1864 catunele Posada si Podul Neagului (care fusese singura comuna din zona, cuprinzand toata zona de la Predeal la Posada) s-au alaturat comunei Comarnic. Regele de atunci al Romaniei, Carol I, s-a implicat in organizarea regiunii, iar 10 ani mai tarziu catunele ce nu apartineau comunei Comarnic au format comuna Sinaia cu resedinta la Busteni.

La 9 mai 1880, Sinaia a devenit comuna urbana care in anul 1884 mai era formata doar din catunele Izvoru si Furnica. Tot atunci, familia regala a Romaniei a construit castelul Peles, devenit mai apoi resedinta de vara a acesteia.

Mai mult, in acea perioada a inceput industrializarea orasului, in zona facandu-si aparitia o fabrica de cherestea, una de var hidraulic, dar si o fabrica de cuie de fier.

Cu un bogat trecut istoric si atractiva din punct de vedere arhitectural si al peisajelor, Sinaia a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania, anual venind aici numerosi turisti, atat din tara cat si din afara.

Cum se ajunge in Sinaia

Accesul in statiunea turistica se face usor, Sinaia fiind situata pe Valea Prahovei, pe unde trece soseaua DN1. Totodata se poate ajunge cu trenul pe tronsonul Ploiesti – Brasov.

gara sinaia

Obiective turistice

Din punct de vedere cultural, exista cateva obiective turistice cu un bagaj istoric mare:

–          Castelul Peles – resedinta de vara a familiei regelui Carol I, a inceput sa fie construita in anul 1875, la 22 august. Castelul poate fi vizitat zilnic intre 9 si 17, exceptand zilele de luni si marti pana la ora 11.

castelul peles sinaia

–          Manastirea Sinaia – dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea si a fost ctitorita de Mihail Cantacuzino dupa ce s-a intors de la Muntele Sinai. Este prima constructie din spatiul statiunii actuale.

manastirea sinaia

manastirea din sinaia

–          Casa Memoriala George Enescu – se afla in singurul cartier asezat pe malul drept al raului Prahova, Cumpatu, si a fost construita intre 1923-1925. Vila “Luminis” (cum a fost denumita) este din 1995 casa memoriala, devenind parte a patrimoniului national cultural.

casa memoriala george enescu

–          Cazinoul Sinaia – construit intre 1912-1913 la initiativa lui Carol I, este localizat in parcul “Dimitre Ghica”.

cazinoul sinaia

Nu in ultimul rand, orasul Sinaia reprezinta un punct de atractie principal pentru cei care vor sa practice sporturi de iarna. In zona exista numeroase spatii de cazare, iar partiile sunt moderne, cu diferite grade de dificultate si dotate cu toate echipamentele necesare practicarii sporturilor de iarna in conditii bune.

cota 1400 sinaia

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *