Campina, judetul Prahova

Campina este unul dintre municipiile judetului Prahova, avand o populatie de 38.789 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

Amplasat pe Valea Prahovei, la 426 m altitudine, inconjurat de 3 rauri: Campinita, Doftana si Prahova, orasul este protejat impotriva vanturilor puternice care bat in zona de campie de dealuri bogate in paduri de foioase si pasuni.

campina

centru campina

Orasul a fost mentionat documentar in anul 1503 in registrele negustorilor brasoveni, Valea Prahovei fiind la acea perioada drum comercial care unea doua regiuni istorice: Transilvania si Muntenia. Campina a fost punct in care se realiza controlul marfurilor, fiind vama intre 1422-1480.

Datorita schimburilor comerciale ce au avut loc aici, Campina a cunoscut o dezvoltare rapida la care a contribuit si targul de vite ce avea loc in fiecare luni. La un moment dat orasul a trecut printr-o perioada de stagnare, ca mai apoi sa reinfloreasca odata cu inceperea activitatilor de exploatare a titeiului. Principalele indeletniciri ale locuitorilor din acea vreme erau: agricultura, negustoria, apicultura, carausia, precum si extragerea pacurei.

campina prahova

Autoritatile locale au fost preocupate de modernizarea orasului, astfel ca au aparut strazi pavate, felinare, o piata comerciala si gradina publica. Chiar mai mult, in 1857, au fost amenajate bai minerale in jurul izvoarelor sarate si sulfuroase de aici, devenind astfel atractia principala a orasului.

primaria campina

Cu o importanta deosebita pentru oras este Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” ce are o traditie de peste 40 de ani si care isi are numele de la avocatul Vasile Lascar ce a trecut prin Parlament prima lege organica a Politiei Romane. Una din primele scoli ale Ministerului de Interne, scoala a pregatit inca de la 1 februarie 1968 peste 60 de promotii de politisti.

scoala de politie campina

In Campina pot fi vizitate urmatoarele obiective turistice:

– Biserica romano-catolica “Sf. Anton de Padova” – a fost construita in stil baroc la inceputul secolului al XX-lea, in anul 1906

– Capela “Hernia” – a fost construita in stil baroc in memoria lui Dumitru Hernia, pionierul petrolului campinean

– Castelul Iulia Hasdeu – a fost construit de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu

castelul iulia hasdeu

castelul hasdeu campina

– Muzeul Nicolae Grigorescu – deschis publicului in anul 1957, muzeul este amenajat in fosta locuinta a renumitului pictor roman, Nicolae Grigorescu

muzeul nicolae grigorescu

– “Lacul Bisericii” – un lac pe malul caruia se spune ca a existat o biserica ce s-a scufundat din cauza pacatelor oamenilor. Acum lacul a fost renovat, dotat cu hidrobiciclete si barcute de agrement, fiind unul dintre locurile preferate de localnici pentru a se relaxa

lacul bisericii

lacul bisericii campina

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *