Pasul Paduchiosu – Cota 1000

Daca v-a apucat vreodata curiozitatea sa incercati un drum nou de la Bucuresti spre Brasov, va oferim noi o solutie interesanta si ceva mai libera. Peisajul nu e asa spectaculos ca pe Valea Prahovei, dar cu siguranta va fi ceva mai liber. Cel putin pana la Sinaia.

Este vorba de drumul Bucuresti – Targoviste – Pucioasa – Moroeni – Sinaia, un drum secundar care va aduce pana la intersectia drumului cu 4 benzi de la Sinaia. De la Bucuresti la Tartasesti, drumul are doua benzi pe sens si se merge in general bine, in timp ce de la Tartasesti la Targoviste e un drum cu o singura banda pe sensul de mers, dar e destul de drept si se pot depasi masini cu usurinta. Timpul de parcurgere al acestei distante este de aproximativ o ora si 10 minute. Din Targoviste, cautati drumul catre Sinaia, traversand orasul, pentru ca e varianta mai simpla si cu ceva mai putine gropi.

De la Targoviste la Pucioasa drumul e cumva turnat pe placi de peton cu insertii de bitum, dar se poate merge fara probleme pe acolo. Timpul de parcurs e scurt, undeva la 10 minute. In Pucioasa este bine sa aveti grija pentru ca una din benzi este pe 3/4 din suprafata rupta, din cauza unor lucrari la canalizare (cel putin asa este acum in octombrie 2014), motiv pentru care multe autobuze si camioane vor trece pe cealalta banda si va vor forta uneori sa faceti niste manevre interesante.

De la Pucioasa inspre Moroieni peisajul este din ce in ce mai …. montan. Deja drumul are tot mai multe curbe, satele sunt tot mai lungi si drumul e parca tot mai rau. Denivelat usor, dar fara sa iti rupa masina. In Moroieni, un sat al naibii de lung, nu e recomandat sa mergeti noaptea daca sunteti fara experienta, pentru ca va treziti ca loviti un caine sau un cal care merg linistiti pe mijlocul drumului. Am intalnit situatia asta de multe ori, asa ca e mai bine sa stiti. Ziua sunt ceva mai vizibili, asa ca nu prea aveti cum sa ii trazniti.

Dupa Moroieni incepe efectiv urcarea pe varful Paduchiosu pana la cota 1000, un drum care incepe frumos, mergeti pe valea Ialomicioarei si urcati vreo 6 km pana cand veti da de o zona cu adevarat criminala, unde denivelarile sunt simtitoare, motiv pentru care, daca nu vreti sa faceti ca mine si sa cheltuiti o multime de bani pe piese Skoda, ar trebui sa mergeti mai incet. Pentru ca daca treceti ceva mai tare, pe langa disconfortul creat, se mai poate sa schimbati si ceva capete de bara sau bucsaraie.

Dupa aceea urmeaza 2-3 km de urcare efectiva cu serpentine in care trebuie sa urci doar cu a doua si a treia si cu un peisaj mai placut, cu Cota 1400 de la Sinaia in departare. Urci ce urci si ajungi pana la Cota 1000, altitudinea maxima la care ajunge acest durm, dupa care intri in judetul Prahova.

Coborarea arata in felul urmator

vf-paduchiosu-sinaia

Drumul e relativ ok, dar destul de denivelat. Veti observa cel putin pe coborare cate straturi de asfalt s-au turnat pe acest drum din cauza faptului ca dealul fuge constant. Dupa inca trei kilometri de serpentine, ajungeti efectiv in localitatea Sinaia, unde mai coborati inca doi kilometri pentru a ajunge la intersectia cu DN1, de unde mai aveti 48 de kilometri pana la Brasov.

Distanta dintre Bucuresti – Targoviste – Sinaia este de 140 de km, cu 15 km mai mult decat drumul direct catre Sinaia. Nu e chiar un drum direct, motiv pentru care nu e foarte folosit de camioane si masinile mici de obicei il evita.

Dar e o alternativa la drumul direct, pentru cei cu chef de plimbare.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *