Iasiul in ochii unui vizitator ardelean

Mănăstire dealul Cetățuia Iași

Am avut ocazia sa petrec ceva timp in Iasi in ultimul an. De multe ori fiind cumva la capatul drumului saptamanal de 630 de km, rareori in vizita. De cele mai multe ori aveam drumul cel mai lung de la Bucuresti la Iasi si oboseala era destul de mare.

Trecand foarte des cu masina pe acolo insa am apucat sa vad si sa invat mai multe lucruri despre Iasi. In primul rand, e un oras foarte…. deluros. Era ceva de asteptat, fiind asezat intre 7 dealuri. Traficul din oras in 2014 nu e unul foarte placut, in special in zona centrala, facandu-se o multime de reparatii la strazi si introduceri de tevi de canalizare si cabluri de internet in pamant. Iar fiindca e un oras atat de deluros, e un proces ceva mai dificil si solul se aseaza ceva mai greu decat intr-un oras de campie precum Bucurestiul.

Ar mai fi si diferentele dintre cartiere. Din ceea ce am putut eu sa observ, sunt cateva cartiere mai importante in oras. Eu intram in general dinspre Targu Frumos si intram in Pacurari, un cartier destul de modern si cu o multime de magazine si benzinarii. Ajungeam pana la urma si in Dacia, trecand liniile de cale ferata, linii la care se faceau uneori niste cozi criminale. Am inteles ca pana urma o sa construiasca un nou pasaj pentru a mai elibera din trafic. Eu ma opream in general in Alexandru cel Bun, pentru ca acolo era ultimul meu punct de distributie. Dar in anumite zile cand nu eram obosit si aveam chef de vizitat, dadeam o raita si prin centrul orasului si ma plimbam. Evident ca de cele mai multe ori am fost la Palaturi Culturii din Iasi, un monument extrem de frumos (care are din intamplare si un mare centru comercial langa), dar la care acoperisul e putin dubios.

pallas

N-am apucat sa ajung in zona de nord a Iasiului sa vad cum e, prin zona universitatiilor sau prin Copou, dar am apucat sa vad destul de mult din zona de sud, care este destul de saraca, trecand prin cartiere ca Nicolina sau Tatarasi. Totusi, daca vrei sa te intorci de la Iasi la Bucuresti si mergi prin Vaslui, o sa ai doua suprize placuta. In primul rand, un drum foarte bun, proaspat asfaltat pe care poti merge foarte bine. Am avut zile in care am mers incontinuu de la Iasi la Bucuresti si am facut 5 ore. Si iesirea din Iasi catre Vaslui pe Bucium e incredibila iarna….

bucium-iarna

Daca insa calatoresti doar in interes de afaceri si vrei sa ajungi la Iasi cat mai repede, fara sa pierzi timp pe drum, poti cauta bilete ieftine de avion intre Bucuresti si Iasi, zborul avand durata de o ora.

Vremuri in care am mers la Iasi insa au trecut, acum avand drumuri tot mai dese la Suceava sau Bacau, destul de apropiate de Iasi, dar niciodata suficient de aproape pentru o vizita extinsa. Oricum, in urmatoarea perioada am intentia ca, daca gasesc o promotie la bilete de avion, sa fug pana la Londra, din nou, pentru a vizita ce nu am apucat anul trecut sa vad din Londra. Si sa imi iau un rucsac Targus.

Inainte de finalizarea articolului, anunt ca in urmatoarele saptamani va aparea aici pe blog si un articol extins legat de Geoagiu-Bai, locatie care am apucat sa o vizitez pentru cateva zile in aceasta vara.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *