Curtea de Arges se afla in nordul judetului Arges, la o altitudine de 450 m, fiind unul dintre municipiile acestui judet.
Cu o suprafata de 75 km2 si cu un numar de 32.510 locuitori, orasul este inconjurat de dealuri si muscele ale Muntilor Fagarasi si se afla la o distanta de 38 km de Pitesti, 36 km de Ramnicul Valcea si 45 km de Campulung.
Cercetarile arheologice au dus la concluzia ca in prima epoca a fierului in zona de aici isi ducea existenta o populatie daca, al carei conducator era Dromichaites (sec. IV-III i. Hr) si ca in jurul anului 1200 au existat aici o resedinta voievodala si o bisericuta.
Orasul Curtea de Arges a fost intemeiat in anul 1290 de Negru Voda, pe care unii specialisti il considera ca fiind Seneslau, iar altii ca fiind Litovoi.
Denumirea actuala a orasului a inceput sa fie folosita din secolul al XVI-lea, fiind mentionat sub acest nume in anul 1510 de catre domnitorul Vlad cel Tanar. Pana atunci denumirea orasului fusese Arges.
Un important punct de atractie turistica il reprezinta obiectivele turistice de aici, in special bisericile:
– Biserica San Nicoara – denumita si Biserica Sf. Nicolae cel Mic, aceasta a fost construita cel mai probabil la inceputul secolului al XIV-lea. Legenda spune ca biserica a fost ctitorita chiar de mama vitrega a voievodului Vlaicu Voda, doamna Clara. Turnul sau era folosit pe vremuri atat ca foisor de foc, cat si ca punct de observatie, comunicand printr-un sistem la distanta cu turnul donjon al cetatii Poenari
– Biserica Domneasca se afla chiar in centrul orasului si a fost construita in secolul XIII-XIV, fiind singurul monument religios important ce a fost pastrat din Tara Romaneasca din acea perioada. Pentru o buna perioada de timp biserica a fost necropola domnitorilor munteni, aici fiind ingropat si Vlaicu Voda, in mormantul caruia au fost gasite importante marturii arheologice ce datau din secolul al XIV-lea, una dintre ele fiind “paftaua de la Arges”
– Manastirea Curtea de Arges sau Biserica episcopala este renumita pentru legenda in ceea ce priveste construirea ei. Ctitorita de Neagoe Basarab, se spune ca biserica a fost construita de un mester pe nume Manole. In ciuda eforturilor sale, din motive necunoscute, tot ceea ce el construia in timpul zilei se darama noaptea. Un vis in care mesterului i s-a aratat un inger care ii spunea sa-si sacrifice sotia, cladind-o pe zidurile manastirii, a permis realizarea constructiei. Astfel, in ziua dupa ce a visat ingerul, mesterul Manole si-a zidit sotia, pe Ana, care venise sa-i aduca mancare
– Cetatea Poenari – construita de Vlad Tepes, cetatea se afla pe Cheile Argesului, apartinand unui sat al comunei Arefu din judetul Arges. Aflata astazi in ruine, cetatea poate fi vizitata, la ea ajungandu-se pe un drum de 1480 de trepte de ciment.
– Parcul lui Manole
Cai de acces:
– rutiere: DN73C, DN7C
– feroviare: Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges