Ocna Sugatag, judetul Maramures

Ocna Sugatag este o localitate care se afla in judetul Maramures, Romania si are o populatie de 4207 de locuitori, conform recensamantului din anul 2002.

ocna sugatag de pe deal

Localizare geografica

Invecinata cu comuna Budesti in partea de sud, comuna Calinesti in parte de est si nord-est, comuna Giulesti in nord si comuna Desesti in vest, localitatea Ocna Sugatag se afla chiar la poalele muntilor Tiples si Gutin, facand legatura intre municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei.

poarta maramureseana ocna sugatag

Istoric

Ocna Sugatag a fost mentionata documentar pentru prima data in anul 1355, iar descoperirile arheologice demonstreaza faptul ca inca din epoca de piatra populatia se ocupa cu exploatarea sarii. Aceasta activitate a luat amploare in perioada stapanirii autro-ungare, intre 1711-1721, ceea ce a dus la dezvoltarea localitatii si la sistematizarea ei.

Astfel, conform documentelor, aici au functionat mai multe mine: mina Bogdan (1799-1822), mina Mihai caracterizata prin sare mai alba (1802-1853), precum si mina Dragos deschisa in anul 1921.

Datorita calitatii sale, sarea de aici era exportata in tari precum Ungaria, Austria, Rusia, Cehoslovacia, insa, in anul 1950, minele au fost inchise datorita infiltratiilor de apa dulce, ceea ce a dus la aparitia unor lacuri sarate care s-au constituit in resurse naturale balneo-climaterice. Acest ultim aspect a dus la dezvoltarea statiunii din localitate.

primaria si consiliul local ocna sugatag

Economie

Cu un profil de statiune balneo-climaterica, economia Ocnei Sugatag se bazeaza in special pe turism. Primaria localitatii incearca sa elibereze cat mai repede autorizatiile de functionare pentru agentii economici, fapt ce duce la cresterea numarului acestora, precum si la cresterea numarului locurilor de munca.

Turism

Localitatea Ocna Sugatag valorifica din plin resursele naturale de care dispune (aer montan, plasarea langa rezervatia naturala “Padurea Craiasa”, apele clorosodice etc), atragand astfel peste 25.000 de turisti in fiecare an.

lac sarat ocna sugatag

Datorita bioclimatului sau, statiunea este cautata in special din punct de vedere terapeutic, aici putand fi tratate afectiuni precum cele neurologice periferice, reumatismele abarticulare, dar si cele degenerative. Pentru tratamente statiunea dispune de 2 bazine si 3 vane cu ape minerale incalzite, instalatii pentru fizioterapie, electroterapie si termoterapie, sala de masaj si gimnastica, instalatii cu aerosoli, bazine cu apa rece pentru bai si aerohelioterapie.

lacul gavril ocna sugatag

Situata la 20 km de municipiul Sighet, accesul in Ocna Sugatag se poate face pe DN18 Baia Mare – Ocna Sugatag.

Ti-a placut articolul ? Da-i un share pe facebook, twitter sau linkedin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *