Sat din comuna Salistea, judetul Alba, Tartaria este renumit pentru tablitele care au fost descoperite aici in anul 1961, despre care se spune ca reprezinta primele marturii in ceea ce priveste utilizarea scrierii.
Subiect controversat printre arheologii din lumea intreaga, tablitele de la Tartaria au fost gasite in anul 1961 impreuna cu alte 26 de figurine de lut si piatra, o bratara din scoici si oase umane care in prima faza pareau a fi ale unui barbat, de catre arheologul Nicolae Vlassa. S-a dovedit insa ca oasele apartineau de fapt unei femei aflate in jurul varstei de 55 de ani.
Tablitele, in numar de trei, erau formate din lut si aveau pe ele semne. Datorita acestor semne si mai ales datorita varstei estimate, de 5.500 i.E.N, tablitele reprezinta cele mai vechi artefacte din lume pe care poate fi gasit scris. Daca toate aceste lucruri ar fi adevarate, atunci ar fi puse sub semnul intrebarii toate lucrurile pe care le stiam despre aparitia scrisului si despre nasterea primei civilizatii a lumii.
Doua dintre tablite aveau forma rectangulara, prezentand cate o gaura, iar cea de-a treia tablita era rotunda, toate trei avand simboluri doar pe o parte. Astfel, arheologii si istoricii sustin ca daca tablitele ar fi adevarate, atunci acest lucru ar duce cu un mileniu in urma inventarea limbajului scris, precum si la confirmarea existentei unor civilizatii in zona balcanica cu un mileniu inaintea sumerienilor si a egiptenilor.
Desi este studiata in continuare veridicitatea celor 3 tablite, anumite aspecte sunt puse sub semn de intrebare, in primul rand din cauza imposibilitatii de a le analiza cu ajutorul radiocarbonului. Acest lucru se intampla deoarece atunci cand au fost descoperite, fiind moi si acoperite cu calcar din cauza umiditatii, unul dintre restauratori a decis uscarea lor intr-un cuptor. Astfel, stresul termic la care au fost supuse tablitele a compromis calitatea lutului, facand imposibila analiza cu carbon.
In al doilea rand, se spune ca atunci cand tablitele au fost descoperite, Nicolae Vlassa nu se afla in situl arheologic, fiind gasit abia a doua zi.
Mai mult, arheologul este criticat pentru ca a refuzat sa discute cu colegii sai si sa ofere mai multe detalii despre descoperirile facute, dar si pentru lipsa fotografiilor de la situl arheologic si a celor care ar fi trebuit sa prezinte artefactele dezgropate.
Gurile rele afirma ca de fapt aceste piese sunt fie niste falsuri puse acolo chiar de catre cel care le-a descoperit, fie au fost luate din obiectele descoperite anterior de Zsofia Torma.
Fie ca sunt sau nu niste falsuri, tablitele de la Tartaria vor starni in continuare controverse in randul arheologilor si istoricilor, pana in momentul in care va fi gasita o metoda ce va face posibila datarea lor.